Volledig scherm
De Wereldwinkel in Oss bestaat 35 jaar. © Rachelle Suppers

Missie Wereldwinkel na 35 jaar geslaagd, maar niet af

OSS - Taart en fairtrade bonbons voor de Wereldwinkel in Oss. Zij bestaat vandaag 35 jaar. Ook in Heesch is het feest: deze Wereldwinkel mag 25 kaarsjes uitblazen. Een periode waarin zij een omslag zagen: eerlijke producten zijn nu ook gewoon te koop in de supermarkt. Zit de taak van de Wereldwinkel erop?

Absoluut niet, vindt Henk Peters, voorzitter van Wereldwinkel Oss. Verbeteren van de wereld kan altijd. ,,De missie om eerlijke handel te drijven met derde wereldlanden mag je inderdaad geslaagd noemen. Oss is inmiddels ook een fairtrade gemeente. We zagen de verkoop van eerlijke producten als koffie en thee fors dalen omdat dit nu ook gewoon te koop is in supermarkten. Ook grote afnemers als scholen gingen weg en sloten andere contracten af", vertelt hij. 

,,Wij zijn blij, maar met tranen in de ogen. Het betekent voor ons natuurlijk dat we een nieuwe weg in moeten slaan." En dat doet de Wereldwinkel in Oss. ,,We richten ons nu meer op duurzaamheid. Ons gedrag heeft wereldwijde gevolgen. Neem het klimaatprobleem. In Afrika wordt het alsmaar droger. We moeten iets doen aan onze consumptiegedrag om het klimaatprobleem tegen te gaan." Dit uit zich in bijvoorbeeld de verkoop van uitwasbare lunchzakken of cadeaupapier van gebruikte Bosatlassen. 

Vluchtelingen
Ook richt de Wereldwinkel zich op vluchtelingen. Bij ieder tientje dat in de winkel wordt besteed gaat er één euro naar Happy Caravan, een organisatie die gevluchte kinderen in Griekenland onder andere helpt aan Engelse les, muziekles en een 'maatje' in het land waar zij uiteindelijk terechtkomen. ,,Al help ik er uiteindelijk maar drie kinderen mee", aldus gepassioneerd vrijwilligster Dimitra Binos. 

Wat de Wereldwinkel de afgelopen 35 jaar vooral gemerkt heeft, is dat het geitenwollensokken-stigma aan het vervagen is.

,,Leuk ook dat je ziet dat leveranciers op trends inspelen, zonder dat het karakter van het land van herkomst verloren gaat", weet Elly Huijbers, assistent coördinator in de winkel. Samen met de andere vrijwilligers viert zij vandaag een feestje in de winkel aan de Kruisstraat waar onder andere koffie, lekkers en goodiebags zijn voor bezoekers.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”