Volledig scherm
© StockExchange

Mogelijk botulisme bij Deelenkanaal in Oss

OSS - Waterschap Aa en Maas vermoedt een uitbraak van de besmettelijke ziekte botulisme rond het Deelenkanaal en de haven in Oss nadat daar meerdere dode watervogels waren aangetroffen. De vogels vertonen symptomen van botulisme.

Het waterschap adviseert om ieder contact met water en watervogels bij deze vijver daarom te vermijden. Ook wordt afgeraden om huisdieren te laten zwemmen in het water. De gemeente Oss plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie 'Clostridium Botulinum'. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

Botulisme is niet te voorkomen, het enige wat waterschap en gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers.

Oss, Uden e.o.