Monique van Veen bij de beste drie leraren van het land: 'Ik sta niet voor de klas maar in de klas'

OSS - Ze is heel geduldig, haar docente Monique van Veen. ,,Als ze het moet, legt ze iets driehonderd keer uit. En ze is ook echt een persoon die je in vertrouwen kunt nemen", vertellen de leerlingen Ilse Kocken (13) en Gabriella Zwaagman (14) van Het Hooghuis locatie Zuidwest. 

Samen gaven ze hun lerares op om mee te dingen naar de titel Leraar van het jaar in het voortgezet onderwijs. Deze wedstrijd beleefde recent haar finale in Amersfoort, in aanwezigheid van onderwijsminister Jet Bussemaker. Monique van Veen lukte het in de top drie te eindigen. 

,,Iedere leerling krijgt kansen. Ook al zijn er twee heel erg druk, dan mogen ze van de docente toch naast elkaar zitten. Dan mogen ze zelf laten zien dat ze samen ook rustig kunnen zijn", vertellen Ilse en Gabriella.  ,,Ik hamer op de eigen verantwoordelijkheid van kinderen", zegt docente Monique van Veen daar zelf over. Ze investeert veel in de relatie met kinderen. ,,Ik sta niet voor maar in de klas. Samen stellen we goede regels op, bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat iedereen respect heeft voor elkaar."

Kwetsbaar 

Nadrukkelijk beloont Van Veen ook eigen initiatieven van leerlingen, zodat ze lol in de lessen hebben; de leerstof moet leven. En heel bewust stelt ze zich zelf kwetsbaar op. ,,Ik speel geen toneel, ik laat me zien zoals ik ben." De nummer 1-positie bleek recent net een brug te ver voor Van Veen. ,,Ik denk dat ik me toch wat te bescheiden heb opgesteld tijdens de wedstrijd." 

Volledig scherm
Lerares Monique van Veen met twee leerlingen die haar opgaven voor de titel Docent van het jaar, Ilse Kocken (r) en Gabriella Zwaagman. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lot kermisfeesten Oss ligt opnieuw in handen van rechter
    PREMIUM
    ANALYSE

    Lot kermisfees­ten Oss ligt opnieuw in handen van rechter

    OSS - Het feest lijkt uit in de Eikenboomgaard in Oss. De bewoners die actievoeren tegen grote evenementen in de straat, weten zich sinds deze week gesteund door de rechter. Die geeft hen op alle punten gelijk in hun strijd tegen de vergunningen die de gemeente in 2017 verleende voor de Muziekboulevard en de kermisfeesten in de straat. De uitspraak heeft gevolgen voor komende evenementen. Partycrew, het bedrijf dat de festiviteiten organiseert, houdt voor augustus serieus rekening met het 'worstcasescenario': een kermis zonder feest in de straat.

Oss, Uden e.o.