Volledig scherm
Jacquelien Werkman, Niels Roks (midden) en René de Haan. Ze combineren het motorrijden met hulp aan kwetsbare kinderen. © Peter van Huijkelom

Motorrijders BACA: Bij ons hoeven kinderen niet meer bang te zijn

OSS - NO CHILD SHOULD LIVE IN FEAR. Het staat met grote letters achterop de motorjacks van de leden van BACA, Bikers Against Child Abuse. Maar wie de motorrijders van BACA tegenkomt, denkt echt niet meteen aan kindervrienden.

Toch zit er tussen die stoere motorrijders vaak een kind achterop of in de zijspan trots lid van de ‘BACA-familie’ te wezen. Dan zijn ze op weg naar een kinderboerderij, maken ze een ritje door de omgeving of gaan ze naar een speeltuin. Wat ’t kind maar wil.

Bescherming
BACA werd in 1995 opgericht in Amerika door John Paul Lilly, een motorrijder die tevens sociotherapeut en speltherapeut was. Zes jaar geleden waaide BACA over naar Nederland. De vereniging heeft hier nu zo’n 130 leden. De motorrijders zeggen de jongens en meisjes, die werden mishandeld, misbruikt of verwaarloosd, te beschermen.

En die bescherming gaat ver, vertelt Niels Roks uit Eindhoven, voorzitter van de afdeling Zuid van BACA Nederland: „Een BACA-kind kan altijd bellen en dan staat er binnen vier uur een motorrijder op de stoep. We hebben eens zeven dagen lang, 24 uur per dag met zes man gepost. Drie man voor, drie man achter het huis. De broertjes die daar woonden waren vreselijk bang. De jongste durfde niet meer in zijn eigen bed te slapen. Altijd kroop hij bij zijn moeder, elke nacht weer.”

BACA-lid Jacquelien Werkman uit Oss: „Na een van de eerste nachten kwam de jongste naar me toe. Zegt ‘ie trots: „Ik heb vannacht de hele nacht in mijn eigen bed geslapen!’ Hij was wakker geworden, zag ons staan en is weer in zijn bed gekropen.”

Lees maandag 21 november in het Brabants Dagblad, editie Oss, een uitgebreid verhaal over BACA.

Oss, Uden e.o.