'Muziek maken werkt beter dan een pilletje'
Do 1 feb: Waarom thuis in je uppie muziek maken als het ook met anderen kan? Dat was wat Ardy Proot dacht. Nu brengt ze muzikanten één keer per maand bij elkaar in het Zuidergebouw. Zonder verplichtingen.
Het is vier jaar geleden dat de Osse zelf ‘verliefd werd’ op dat houten kistje: de trekharmonica. Geen doorsnee instrument en zeker geen instrument dat veel Ossenaren bespelen. Daarom was Ardy Proot aangewezen op bijeenkomsten ver buiten de deur. ,,Ik moest altijd zoveel kilometers maken om muzikanten te ontmoeten, dat moet dichterbij kunnen, dacht ik”, vertelt de gepensioneerde creatieveling.
‘Wie wil er met mij muziek maken?’, schreef ze in een oproep op Facebook. Drie wildvreemden meldde zich bij haar en het balletje ging rollen. Via Ons Welzijn en Brabant Wonen belandde zij met haar plan in het Zuidergebouw in de Oude Molenstraat.
Muziek maakt gelukkig
Daar komt ze nu maandelijks met een groepje individuen bij elkaar om samen muziek te maken. ,,Het is niet ons doel om een orkest te vormen of een concert te geven. Wij zijn gewoon allemaal mensen die thuis muziek maken, zonder verplichtingen aan te gaan. Het is vooral een gezellig samenkomen”, legt Proot uit. ,,Ik merk dat wanneer je alleen muziek maakt er snel de klad in komt. Op deze manier blijf je spelen, jezelf ontwikkelen.”
En volgens Proot werkt het beter dan een pilletje tegen depressieve gevoelens. ,,Als je muziek maakt, maken je hersenen endorfine aan. Daar word je gelukkig van. Als we allemaal muziek zouden maken, zouden we flink wat minder pillen slikken”, lacht ze.
Tot nu toe wordt er binnen het groepje enkel nog op de trekharmonica gespeeld. Maar daar mag van Proot snel verandering in komen. Ze nodigt alle muzikanten uit om op 10 maart tussen 11.00 en 16.00 uur kennis te komen maken tijdens een workshop van Gerard Gerritsen die dan een workshop trekharmonica geeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer