Volledig scherm
Het Kerstverhaal in de Grote Kerk tijdens Winterland Oss 2015. © Photo: Ronald Goudberg

Muzikaal kerstverhaal uit Oss flirt met Den Bosch

Woe 13 dec: Muziek in de kerk! Vanaf donderdag vullen de muzikale leerlingen van BrabantTalent de banken van de Grote Kerk weer tijdens alweer de derde editie van kerstspecial Nu dat jij er bent. Volgende week staat een nieuwe uitdaging te wachten: dan vertrekt de bups voor twee voorstellingen naar de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

En dat is best spannend. De 11-jarige Pleun Tibosch uit Oss nam alvast een kijkje met haar familie. ,,Echt heel erg groot”, giechelt ze, vlak na de op één na laatste repetitie in de Muzelinck. ,,Maar ik ben nog niet zenuwachtig. Het is al de derde keer dat ik meedoe.”

Doorbraak?

Regisseur Van Vliet is apetrots op wat BrabantTalent tot nu toe bereikt heeft. ,,We doen natuurlijk wat we altijd doen, maar dit jaar voelt het wel alsof we onszelf extra moeten laten zien. Alsof dit onze kans is”, vindt ze, doelend op het optreden in de Sint-Janskathedraal. ,,Dit kan best eens een provinciale doorbraak zijn. Dan wil je goed voor de dag komen.”

Nieuw publiek

Castmanager Jeanne Gudde beaamt dit. ,,Het is een compleet nieuw publiek.” Samen met manager John van Boekel ging Gudde met een dvd van de kerstspecial naar Den Bosch. Of dat wat in Oss in de Grote Kerk gebeurde ook iets voor de Sint-Janskathedraal was. ,,’Graag’, was het antwoord”, vertelt Gudde trots. En zo ging het balletje rollen. Oefenen in die grote kathedraal zat er niet in. ,,Nee, dat gebeurt pas op 20 december, voor de eerste voorstelling in Den Bosch. Het zal voor de kinderen wel even schrikken zijn, het is twee keer zo groot als de Grote Kerk in Oss.” Ook een verschil: de Bossche kathedraal heeft geen verwarming. ,,Dus dat wordt dik aankleden”, aldus Gudde.

Vanaf donderdagavond staat het 80-koppig koor in de Grote Kerk en wordt het kerstverhaal over het kindeke Jezus voor de derde maal muzikaal omlijst. Met liedjes als Zij, de Pastorale en ja, zelfs muziek uit Frozen komt voorbij.

Voorstellingen

- 14 december 19.30 uur, verteller Karin van Lieverloo (creatief directeur museum Jan Cunen)
- 15 december 19.30 uur, verteller Carel van Vliet (theaterdocent en artistiek leider Stichting Oss Cultureel-producties)
- 16 december 16.00 uur, verteller Marie Louise van Schaijk (gemeentesecretaris Oss)
- 17 december 14.30 uur, verteller Tanja Peters (directievoorzitter Het Hooghuis)
- 17 december 17.00 uur, verteller Ton Kemkens (vastgoedondernemer)
- 20 december en 22 december, 19.30 uur in Sint-Janskathedraal Den Bosch, verteller René Bastiaanse (historicus en presentator)

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement