Volledig scherm
Liefst negen kranen zijn nodig om de waterleiding in de juiste hoek boven de tunnel te hangen. © Heijmans

Na lange dag ligt de Heesche leiding op z'n plek

OSS/HEESCH - De immense waterleiding die de afgelopen weken in Heesch lag te wachten, is onder de grond verdwenen. Na een hele dag trekken, bereikte het voorste deel van de buis rond 21.00 uur dinsdagavond de overkant in Oss.

Het is vroeg in de ochtend al een imposante gezicht, al die kraanwagens op het terrein van tuincentrum Meijs. Liefst negen stuks staan er opgesteld in een kaarsrechte rij. Na het middaguur hijsen ze samen de leiding omhoog. Op die manier verdwijnt het gevaarte van 750 meter zonder wrijving de grond in, steekt onder de Bosschebaan door, voorbij de McDonald’s en komt vervolgens aan de andere kant van de A59 weer boven. Daar staat een ‘boorstation’ dat de leiding door een eerder gegraven tunnel trekt. Dat gebeurt met een snelheid van ongeveer honderd meter per uur.

De buis is onderdeel van de nieuwe waterleiding tussen de zuivering in Loosbroek en de stad Oss, een traject van 5,6 kilometer. Voor het grootste deel ligt die op zo'n 1,5 meter diepte. Op vijf punten moet de leiding dieper onder de grond duiken. Bijvoorbeeld omdat die de Grote Wetering of een weg kruist. Geen van die boringen is zo spectaculair als die onder A59. Op het diepste punt zit de leiding wel 25 meter onder de grond. Dat maakt het een unieke operatie voor de regio.

Ruwaard

Het spannendste deel van de werkzaamheden zit er nu dus op, maar de klus is nog niet helemaal geklaard. Er wacht nog één boring onder de Ruwaardsingel. De voorbereiding voor dat karwei zijn al in volle gang. Delen van de buis liggen al een tijdje klaar langs de Cereslaan. Medewerkers van bouwbedrijf Heijmans zijn ook al begonnen met het laswerk. Naar verwachting gaat dit laatste deel van de leiding eind maart de grond in. Daarvoor komen ook weer een aantal kraanwagens opdraven, al zullen dat er een stuk minder zijn dan gisteren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement