Volledig scherm
Eerdere protesten in Oss: de teksten op de stoep voor de woning aan de Jonkers van Ossstraat in de Osse wijk Krinkelhoek (archieffoto). © Peter van Erp/BD

Nieuwe aanpak bij kamergewijze verhuur aan statushouders Oss

OSS - De kamergewijze verhuur van woningen aan statushouders in Oss gaat binnenkort met een nieuwe aanpak weer van start. Dat meldt de gemeente Oss dinsdag. De woningen die in maart bestemd waren voor kamergewijze verhuur, zijn nu bestemd voor vluchtelingengezinnen. Die komen er in mei en juni wonen.

Bij de toewijzing van woningen aan vluchtelingen met een verblijfstatus gaat Oss anders dan voorheen kijken naar een goede spreiding over de gemeente. Bij elke nieuwe woning voor vergunninghouders is er voortaan een toetsing op die spreiding.

Daarnaast gaat Ons Welzijn een grotere rol spelen in het begeleiden en betrekken van de buurt. Buurtbewoners krijgen eerder en zorgvuldiger informatie over de komst van vergunninghouders. Ook is er een team van medewerkers van gemeente, woningcorporatie, vluchtelingenwerk en Ons Welzijn dat toeziet op zorgvuldige huisvesting.

Maximaal 4
Wat hetzelfde blijft, is dat kamergewijze verhuur geldt voor maximaal vier personen per woning - een persoon per slaapkamer. Heeft een woning drie slaapkamers, dan komen daar maximaal drie personen.

Onrust
Half maart ontstond in de wijken Krinkelhoek en Schadewijk onrust over kamergewijze verhuur van woningen aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Buurtbewoners uitten vooral zorgen over de veiligheid van de bewoners en over de begeleiding van de nieuwe buren.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.