Volledig scherm
De nieuwe plattegrond van de dinsdagmarkt. © Rachelle Suppers

Nieuwe dinsdagmarkt voor Oss: even wennen

Di 5 sept: Het is nog even wennen, die nieuwe opstelling van de dinsdagmarkt. Maar toch klinkt er een positief geluid. Het is drukker, of in ieder geval: het lijkt drukker.

,,Het heeft iets te lang geduurd, maar het is een mooie opstelling”, vindt marktkoopman Rob van Eeten die met zijn stoffen al dertig jaar op de Osse markt staat. ,,Ik stond eerst op de Eikenboomgaard, maar nu de markt zo midden op het plein is, lijkt het al veel gezelliger”, vindt hij. ,,Eerst was het in het centrum niet druk en op de markt niet. Nu oogt het samen in ieder geval vol.”

'Goeie oude tijd'

Zijn gedachten dwalen af naar vroeger, toen de markt nog tot aan het kerkhof op de Eikenboomgaard liep. ,,Kun je je vast niet meer voorstellen”, lacht hij. Ook overbuurman Cor Broeren – hij brengt de blokzeem aan de man – denkt terug aan die goeie oude tijd. Al vijftig jaar struint hij markten af. ,,Maar ja, het zijn tegenwoordig allemaal tweeverdieners, die hebben geen tijd meer om overdag naar de markt te gaan”, zegt hij schouderophalend terwijl hij geniet van een kopje soep dat tijdens deze eerste ‘nieuwe’ dinsdagmarkt wordt uitgedeeld. Hij maakt gebruik van een stand, in plaats van een kraam. Iets waar op de dinsdagmarkt 2.0 nu meer ruimte voor is.

Zoekt en gij zult vinden

Een dame – ‘mijn naam hoeft niet in de krant’ – speurt de bakken met knutselwerk om zelf wenskaarten te maken af bij Jos Wagemakers. ,,Het is even wennen, hoor. Ik kon deze kraam even niet vinden en ik kom hier wel bijna wekelijks”, lacht ze. ,,Ja, dat hoor ik van meer mensen, hoor, dat ze je vandaag niet konden vinden”, zegt ze tegen Wagemakers. De marktkoopman knikt. ,,Voor mij werkt het nog niet echt positief uit, op mijn vorige plek verdiende ik meer. Dit rijtje lijkt een beetje vergeten te worden nu. De looplijn is niet echt duidelijk”, vindt hij. Hij staat met zijn kraam vol wenskaarten tegenover de Intertoys en Van Haren. ,,Tja, het is ‘zoekt en gij zult vinden’ nu”, lacht de vrouw.

Weinig verschil

De metamorfose van de markt liet lang op zich wachten. Dit jaar vond het plan om de weekmarkt naar het centrum te verplaatsen eindelijk brede steun in de politiek. Hoewel, niet alle kramen zijn verplaatst. Zo staat groenteman Kees Zondag nog steeds op de Eikenboomgaard, uitkijkend op een paar auto’s. ,,Mijn kraam van twintig meter was niet te verplaatsen. Ik merk nu nog weinig verschil. Ja, het is iets minder gezellig omdat ik nu geen overburen meer heb. Maar ik ga niet zeuren hoor, ik kan de kost nog verdienen, het gaat echt niet abnormaal slecht.”

Ook nieuw: de dinsdagmarkt staat er nu tot 14.00 uur, in plaats van 12.30 uur. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.