Volledig scherm
Hanneke Dekker. © Peter van Huijkelom

Nieuwe directeur basisschool Ravenstein: Leer kinderen bewuste keuzes te maken

RAVENSTEIN - Hanneke Dekker zwaait sinds het begin van dit schooljaar de scepter over de Ravensteinse basisschool de Bogaard en noemt zichzelf een 'echte Montesoriaan'. Ze is woonachtig in Schaijk en was hiervoor jarenlang directeur van basisschool Samsam in Wijchen.

Dekker heeft echt een hart voor onderwijs: ,,Ik zeg altijd, je bent pas uitgeleerd als al je vingers even lang zijn. De vraag is wat kinderen nodig hebben in de huidige maatschappij, maar ook in de maatschappij die nog niet bestaat, die van de toekomst dus. Het is de bedoeling dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfdenkende, democratische wereldburgers."

'Jij bent de juf en jij weet het!' Dat is wat Hanneke Dekker, de nieuwe directeur van de basisschool de Bogaard in Ravenstein vroeger op de Pabo geleerd heeft. De moderne zogeheten NPDL-methode, die de school vanaf dit jaar toepast, pakt het heel anders aan en laat kinderen bewuste keuzes maken en die vervolgens beargumenteren. ,,Wanneer kinderen nu bewuste keuzes maken, zullen ze later meer verantwoording voelen voor die keuzes. Ze zullen meer geïnteresseerd en betrokken zijn bij hun omgeving, wat de leefbaarheid bevordert."

Lees een interview met Dekker in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving, van donderdag 6 oktober.

Oss, Uden e.o.