Volledig scherm
Een anonieme tip aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er bij de Osse vleesverwerker Willy Selten met bedorven vlees werd gewerkt, is de echte reden voor de grote terugroepactie geweest.

NVWA maakt bijna 1800 afnemers Willy Selten alsnog openbaar

DEN HAAG/OSS – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag alsnog de namen vrijgegeven van bedrijven die vlees hebben gekocht bij groothandel Selten uit Oss.

Voedselwaakhond Foodwatch had daar in een rechtszaak om gevraagd. De NVWA weigerde aanvankelijk, maar de rechter gaf foodwatch begin december gelijk. "Zonder openbaarmaking van die gegevens is niet na te gaan in hoeverre de NVWA haar wettelijke taken als toezichthouder naar behoren heeft uitgeoefend”, verklaarde de rechter.

Afnemers
Op de lijst staan bijna 1800 directe en indirecte afnemers van Selten. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze paardenvlees hebben gekocht bij Selten, aldus de NVWA. Het wil ook niet zeggen dat ze weet hadden van gesjoemel.

Op de lijst van de NVWA staan supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en C1000. Ook zouden groothandels als Hanos, Sligro en Deli XL het vlees hebben gekocht. In de regio hebben ook snackmaker Van Oers, Vion, Vriesoord en Willie Robben vlees bij Selten afgenomen. Onder de afnemers is ook een groot aantal restaurants en lunchcafés.

De vleesgroothandel van Willy Selten uit Oss ging kort na een inval van de NVWA in 2013 failliet. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. Selten werd daarvoor veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. Het paardenvlees bleek onder meer te zijn verwerkt in salami, gehaktballen, saucijzenbroodjes, bitterballen, kroketten, soepballetjes en carpaccio. Een deel daarvan werd teruggeroepen, een ander deel was al opgegeten.

Oss, Uden e.o.