Volledig scherm
Willy Selten tijdens een eerder bezoek aan de rechtbank in Den Bosch. © Archieffoto: Kirsten Rietbergen/BD

NVWA moet lijst met afnemers paardenvlees Willy Selten bekendmaken

OSS/AMSTERDAM – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openbaar maken welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen. Ook moet bekend worden in welke producten het vlees terecht is gekomen. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag besloten.

Voedselwaakhond Foodwatch had een zaak aangespannen tegen de staatssecretaris van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor de NVWA. In het vonnis stelt de rechter: “Zonder openbaarmaking van die gegevens is niet na te gaan in hoeverre de NVWA haar wettelijke taken als toezichthouder naar behoren heeft uitgeoefend.”

Foodwatch vroeg eerder al om een volledige lijst met de producten waar het paardenvlees in terecht was gekomen. NVWA weigerde om op dat verzoek in te gaan. Wel werd vorig jaar al een lijst bekendgemaakt met een deel van de producten waar het vlees in terecht was gekomen.

Paardenvleesschandaal
In 2013 kwam het paardenvleesschandaal van het bedrijf van Selten uit Oss aan het licht toen NVWA een inval deed bij het bedrijf. Daarbij werd in het paardenvlees van de verwerker de pijnstiller fenylbutazon gevonden, een medicijn dat niet in de voedselketen terecht mag komen. Ook bleek dat er paardenvlees terecht was gekomen in producten waar dit niet in zou moeten zitten.

Willy Selten werd in april dit jaar veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. De rechter geloofde niet dat het paardenvlees per ongeluk in rundvlees was terechtgekomen, zoals de vleeshandelaar zelf beweerde. Het OM eiste eerder een celstraf van 5 jaar.

Lees meer over het paardenvleesschandaal op bd.nl/willyselten.

Oss, Uden e.o.