Volledig scherm
Het voormalig belastingkantoor in Oss, waar de ODBN zich dus niet vestigt. © FR076 Van Assendelft Fotografie

ODBN laat Oss links liggen en kiest voor één vestiging in Den Bosch

OSS - Een flinke domper voor Oss. Ondanks een vet aanbod vanuit de gemeente kiest de ODBN er namelijk voor om zich niet in de stad te vestigen. In plaats daarvan kiest de omgevingsdienst voor De Vliert in Den Bosch, waar een deel van de organisatie nu ook al is gevestigd. Oss ziet zo ruim tweehonderd hoogwaardige arbeidsplaatsen aan haar neus voorbij gaan. 

De Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN) verleent vergunningen en houdt toezicht in opdracht van zestien gemeenten en de provincie. De dienst doet bijvoorbeeld milieucontroles en treedt op bij stank- of geluidsoverlast. De ODBN heeft nu nog twee vestigingen, maar wil zich graag concentreren op één plek. Net als twee Bossche partijen deed het Osse college een bod om de dienst binnen te hengelen. 

En dat mocht wat kosten. De gemeente bood aan het voormalig belastingkantoor aan de Lievekamplaan voor een miljoen euro te vertimmeren naar de wensen van de ODBN. Vervolgens mocht de dienst zich er drie jaar lang voor niks vestigen. Zolang de omgevingsdienst daarna maar voor minstens tien jaar naar een nieuw te bouwen kantoor in de Osse spoorzone zou trekken. De gemeenteraad werd vorige week te elfder ure gevraagd in te stemmen met de investering. 'Een sinterklaascadeautje', zo vond de oppositie.  

Logische keus

Marnix Bakermans, behalve burgemeester van Landerd ook voorzitter van het dagelijks bestuur van de ODBN, licht de keuze voor de provinciehoofdstad in een persbericht toe. ,,De keuze voor De Vliert is logisch. Deze locatie voldoet aan zo goed als alle eisen. Er worden nog maatregelen getroffen om het pand nog duurzamer te maken. Dat past ook bij ons als Omgevingsdienst. Deze oplossing is veel goedkoper dan wat we nu betalen aan huisvesting. Voor de ontwikkeling van de organisatie, die dit jaar vijf jaar bestaat, helpt het wanneer alle medewerkers op één locatie gehuisvest worden”. 

Het Dagelijks Bestuur van de ODBN neemt eind oktober, nadat de Ondernemingsraad van de ODBN is geconsulteerd, een definitief besluit. De verwachting is dat de medewerkers van de ODBN voor het einde van 2019 verhuisd zijn naar De Vliert.