Volledig scherm
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen presenteerde vorige maand een kritisch rapport over de opstelling van de overheid ten opzichte van de Q-koortsslachtoffers. © ANP

Of Den Haag wakker is, qua Q-koorts? 'Geloof er geen zak van'

HERPEN - Tientallen mensen met chronische Q-koorts lopen het risico vroegtijdig te overlijden, meldde het Brabants Dagblad donderdag. Of 'Den Haag' hiermee dan eindelijk definitief is wakker geschud? ,,Ik geloof er geen zak van", zegt Alfons Olde Loohuis, huisarts in ruste in Herpen.

Hij constateert dat sinds premier Mark Rutte tijdens een verkiezingsdebat repte over compensatie voor Q-koortsslachtoffers, er 'helemaal niets gebeurt'. Terwijl er volgens Olde Loohuis nú werk gemaakt moet worden van het opsporen van patiënten die niet weten dat ze chronische Q-koorts onder de leden hebben. ,,Ik kom iedere maand nog nieuwe slachtoffers tegen. De verhalen zijn dramatisch. Chronische Q-koorts maakt je lichaam van binnen kapot. Niet in één dag, maar sluipenderwijs. In de meeste gevallen duurt het stellen van de juiste diagnose zó lang dat de schade onherstelbaar is.”

Olde Loohuis was in 2007 huisarts in Herpen. Tientallen mensen werden daar toen om onverklaarbare reden ziek, uiteindelijk bleek het Q-koorts. Tien jaar later kan langzaam de balans op worden gemaakt: 74 bewezen Q-koortsdoden, honderden mensen die nog steeds zwaar ziek zijn. 

De conclusie dat chronische Q-koortspatiënten het gevaar lopen eerder te overlijden, kan Olde Loohuis onderschrijven. ,,Niet een beetje eerder, maar véél eerder."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”