Volledig scherm
Willy Selten tijdens een eerder bezoek aan de rechtbank in Den Bosch. © Archieffoto: Kirsten Rietbergen/BD

OM eist vijf jaar tegen Willy Selten, curator claimt 11,5 miljoen

* UPDATE 17.20 uur * DEN BOSCH - Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees.​

Lees hier het verslag terug dat Henk Snijders maakte tijdens de rechtszitting en stem op de Kwestie (onderaan)

De officier van Justitie beschuldigt Selten van het opmaken van valse of vervalste facturen en verklaringen. De curator heeft Selten aansprakelijk gesteld voor de schuld van bijna 11,5 miljoen euro die is achtergebleven na het faillissement van zijn bedrijf in Oss.

Hoofdpunten

OM eist vijf jaar tegen Selten. ​Curator claimt 11,5 miljoen. Selten ontkent dat hij gefraudeerd heeft met facturen. Emails die op de zitting naar voren kwamen zouden fraude tegenspreken. Selten erkent dat hij paarden heeft geslacht, maar dat het vlees is opgeslagen onder een registratienummer dat voor rundvlees was. Hij ontkent de getuigenis van een oud-medewerker dat de paarden gewoon tussen de runderen door werden verwerkt. Kwaliteitsmedewerkers van Selten merkten onregelmatigheden op, maar deden daar niets mee.

Strafeis
Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Daarmee heeft hij de hele Nederlandse vleesindustrie in diskrediet gebracht, een sector die voor een belangrijk deel afhankelijk is van de export, aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans​. Selten heeft volgens haar alleen gehandeld uit geldelijk gewin. Hij zag een mogelijkheid om veel en snel geld te verdienen. Daarom start het Openbaar Ministerie (OM) ook nog een ontnemingstraject.

Voor zover bekend is bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt. Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte. „Afnemers werden misleid en opgelicht”, aldus het OM.


Wanbeleid
Curator Van der Meer beschuldigt Willy Selten van wanbeleid. Hoogstwaarschijnlijk meent hij dat niet is voldaan aan de boekhoudplicht. Van der Meer wilde de claim dinsdag nog niet toelichten en verwijst naar het volgende faillissementsverslag. In het laatste verslag schreef de curator dat hij met een diepgaand onderzoek bezig was naar de administratieplicht.

Verweer
Volgens raadsman Frank Koningsveld van Willy Selten is uit de administratie van Selten niet op te maken dat paardenvlees als rundvlees is verkocht, daarom is er in de ogen van de advocaat ook geen sprake van valsheid in geschrifte dan wel verhulling van het verwerken van paardenvlees in het bedrijf van Selten. Volgens de advocaat van Selten is het verwerken van de paardenkarkassen onbedoeld gebeurd zoals het is gegaan en is het niet vermelden van van paarden in de administratie een communicatiefout tussen de snijhal en de administratie. Hij noemt dat een administratieve omissie en geen valsheid in geschrifte.

In zijn laatste woord spreekt een emotionele Willy Selten. Hij kan de tranen niet bedwingen. ,,Ik ben begonnen met 50 runderen per jaar tot 90.000 runderen per jaar." Selten zegt steeds naar eer en geweten te hebben gewerkt. ,,Ben me rotgeschrokken toen bleek dat er bij de opslag iets mis was gegaan. Het heeft me helemaal kapot gemaakt, de zaak begon al direct met een veroordeling. Ik was de grote boosdoener voor heel Europa."

"In 10 minuten is Selten alles afgenomen. Wat kan een mens nog meer voor zijn kiezen krijgen?" stelde ook zijn raadsman. Hij vraagt de rechtbank daar rekening mee te houden als het tot een uitspraak komt, die anders is dan de vrijspraak die mr. Koningsveld vroeg.

Emails
Onder meer de Eindhovense kredietverzekeraar De Lage Landen heeft aangifte van fraude gedaan omdat Selten bij hen facturen heeft gedeclareerd van vlees dat nooit is geleverd. Volgens Selten is het vlees wel geleverd en hebben bedrijven de orders later geannuleerd. Lage Landen bestrijdt dat. Volgens het onderzoek van het OM zijn ook nooit opdrachten voor de leveringen in de administratie van Selten aangetroffen. Tijdens de zitting kwam advocaat Koningsveld van Selten ineens wel enkele opdrachten te voorschijn.

Officier van Justitie heeft vragen bij de nu opgedoken mails. ,,Ik had ze graag eerder ontvangen. Dan hadden we een deugdelijke voorbereiding kunnen doen." Ook rechtbankvoorzitter Schoorlemmer wilde weten of er nog meer stukken over deze transacties waren. Selten zei die op dit moment niet te hebben.

Administratie
Selten heeft de paarden op verzoek van een oude baas uit Engeland, D. W. Turner (75), geslacht. Turner leverde de paarden aan. Maar hoewel hij toezegde het paardenvlees af te nemen, deed hij dat nooit. Selten stelt dat hij het paardenvlees liet opslaan in een vrieshuis, onder een nummer dat normaal werd gebruikt voor rundvlees. Voedselproducent Dalco uit Oss heeft dit vlees gekregen. Maar dat is volgens Selten nooit bewust gedaan, het was een administratieve fout. Een oud-medewerker verklaarde dat het paardenvlees in dezelfde vleesstroom terecht is gekomen als die van rundvlees. Volgens Selten is paardenvlees altijd apart verwerkt, maar hij geeft toe dat het allemaal niet duidelijk is geweest. Alleen voor sommige mensen in het bedrijf was duidelijk of het rund- of paardenvlees was.

Op de vraag van rechter Schoorlemmer waarom Selten paarden niet apart heeft ingeboekt in zijn administratie, stelde de verdachte dat het routine was. "En het waren zo weinig paarden dat het weinig uitmaakte in de administratie." Selten erkent verder dat er paardenvlees met een medicijn dat schadelijk is voor de volksgezondheid terecht is gekomen in een partij vlees die is geleverd aan het vleesbedrijf Vital. Dat vlees is verwerkt tot hamburgers die in Portugal zijn terecht gekomen. Op de vraag van de rechter of dat besmette vlees ook nog in andere leveringen is terecht gekomen, moet Selten het antwoord schuldig blijven.

Getuigenverklaringen
De getuigenverklaringen van oud-medewerkers dat het verwerkte paardenvlees onder een specifiek nummer naar de vrieshuizen is geleverd, ontkent Selten. Volgens de oud-medewerkers wisten zij dat het gemengd rund- en paardenvlees was, maar dat het verder niet duidelijk was. De getuigen zeggen dat ze opdracht hadden gekregen van Selten om zo te handelen. De verdachte ontkent dat. Hij kan zich wel vinden in de verklaring dat de organisatie van zijn bedrijf niet op orde was en snelle groei van zijn onderneming niet heeft kunnen bijhouden.

Kwaliteitsmedewerkers die bij Selten in dienst waren, constateerden wel dat er zaken niet klopten bij het bedrijf, maar hebben daar nooit niets mee gedaan. Een heeft ontslag genomen omdat, zo verklaarde hij later, weg wilde zijn voordat de zaak zou klappen. Zijn opvolger verklaarde het vreemd te hebben gevonden dat Selten allerlei goedkeuringscertificaten had. Ook deze kwaliteitsmedewerker wilde zo snel mogelijk weer weg.

Onderzoek
Op 15 februari 2013 is niet alleen bij het bedrijf van Selten in Oss en zijn woonhuis in Nistelrode een inval gedaan. Die dag is ook bij twee vrieshuizen, twee slachthuizen en een administratiekantoor die zaken deden met Selten binnengevallen. Daarbij is 1.100 ton vlees in beslag genomen. 35 van de 167 genomen monsters testten vervolgens positief op dna van paarden. Er zijn 33 verdachte transacties gevonden in de administratie. Steeds heeft Selten aangegeven dat het alleen om rundvlees ging, terwijl het feitelijk ging om zowel rund- als paardenvlees. Ook wordt Selten verweten facturen te hebben opgemaakt terwijl er nooit een levering heeft plaatsgevonden.

Selten heeft de afgelopen dagen toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in zijn bedrijf, maar zegt dat hij nooit opzettelijk heeft gesjoemeld met paardenvlees. De actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gezien als de grootste actie tegen voedselfraude ooit. In totaal werd 50 miljoen kilo vlees teruggeroepen omdat de herkomst niet bekend was. Op dit moment ligt een deel nog opgeslagen in vrieshuizen.

België
Nadat zijn onderneming in april 2013 failliet is verklaard, is Selten met zijn zoon Nick naar Belgie verhuisd en is in Mol een nieuw vleesverwerkend bedrijf begonnen, zo bleek uit onderzoek van het Brabants Dagblad. Om 9.00 zal rechter W. Schoorlemmer het proces voor de meervoudige kamer van de rechtbank Oost-Brabant openen.

Willy Selten arriveerde samen met zijn zoon Nick bij de rechtbank. De pers is massaal aanwezig. Zes televisieploegen, waaronder het Franse persbureau AFP, maken opnames van de rechtszaak.​

Oss, Uden e.o.