Volledig scherm
© ThinkStock

Onderzoek naar kansen voor lokale mouterij in regio Oss

OSS - Aan succesvolle brouwers geen gebrek in de gemeente Oss. Twee keer op rij werd een brouwsel uit deze hoek van de provincie uitgeroepen tot 'lekkerste bier van Brabant'. Maar zijn deze streekproducten uit Berghem en Ravenstein ook echt gemaakt met gerst uit de omgeving? Zo lang het mouten van het graan wordt overgelaten aan grote bedrijven elders is dat de vraag.

,,Die mouterijen kunnen een klein partijtje gerst uit de Maashorst echt niet apart verwerken en teruggeven aan de aanbieder. Het gaat daar allemaal op de grote hoop", weet Henk Smouter van Landschapsbeheer Oss. Onder zijn leiding wordt nu onderzocht of er een lokale mouterij kan worden gesticht. Een mouterij die zich specifiek richt op het verwerken van kleinere partijen gerst voor streekbrouwers.

Fokke Roeland van de Oijense Bierbrouwerij hoopt dat de mouterij van de grond komt. ,,Voor het Maashorstbier willen we honderd procent zeker weten dat we de gerst uit de Maashorst terugkrijgen. Daarom laten we het mouten in Duitsland. Maar dan moeten we minimaal tienduizend kilo tegelijk aanbieden. Voor ons is dat een gigantische hoeveelheid. Je hebt maar tachtig tot honderd kilo mout nodig voor tweehonderd liter bier."

Oss, Uden e.o.