Volledig scherm
Kapelaan Beekman preekt tijdens de mis in Berghem. © Tom Vos

Onvrede over functioneren kapelaan Berghem

DEN BOSCH / BERGHEM - De Bossche bisschop Gerard de Korte moet kapelaan Jeroen Beekman uit Berghem tot de orde roepen. Dat wil een onbekend aantal parochianen uit de regio onder wie onvrede heerst over het functioneren van de kapelaan. Hij zou niet of nauwelijks met parochianen communiceren. Ze hebben De Korte daarover een brandbrief geschreven. De kapelaan heeft de brief zelf niet ontvangen.

‘Hopelijk komt deze ware noodkreet op uw bureau terecht’, staat in de brief. De schrijvers, onder wie Ans van der Burgt uit Berghem, stellen dat het schrijven geen persoonlijke aanval is op de kapelaan. ‘Maar als het zo doorgaat dreigt de openbare katholieke geloofsbeleving in Berghem, maar eveneens in de andere plaatsen waar kapelaan Beekman zijn ijzige scepter zwaait, helaas bijna geheel te verdwijnen.’ De briefschrijvers vrezen voor het sluiten van kerken.

Kapelaan Beekman stelt dat hij de brief niet heeft gezien en dat het daarom moeilijk reageren is. Op de lokale zender DTV zei hij recent dat veel mensen volgens hem niet meer geloven wat de kerk gelooft. „Mensen geloven tegenwoordig vooral in zichzelf.”

In 2013, bij zijn komst naar Berghem, gaf hij al aan dat hij niet iedereen in de kerk tevreden kan houden.

Oss, Uden e.o.