Volledig scherm
Eerdere protesten in Oss: de teksten op de stoep voor de woning aan de Jonkers van Ossstraat in de Osse wijk Krinkelhoek (archieffoto). © Peter van Erp/BD

'Onze kinderen spelen al met elkaar in Oss'

OSS - Sinds vijf weken is het huis aan de Jonkers van Ossstraat bewoond. Ja, hét huis. Het huis waar de gemeente Oss drie of vier alleenstaande vluchtelingen wilde plaatsen. Mannen. Het huis waar de ruiten werden ingegooid. Het huis waar uiteindelijk toch geen alleenstaande mannen kwamen, maar een gezin.

De gemeente ging overstag en nu woont er een gezin. Zahd en Nour Hassan en hun drie kinderen, twee meisjes van twee en vier en een jongetje van vijf. Ze vluchtten uit Syrië, uit de stad Jabal, zaten hiervoor zeven maanden in het azc in Weert. De muren zijn gestuukt, tweedehands meubelen het huis in gesjouwd. Een eikenhouten tafel en stoelen zoals je oma vroeger had, twee oude banken, een tv.

Voelen ze zich geaccepteerd door de buren? „Ja, het is goed”, houdt Zahd zich een beetje op de vlakte. „De buurman is een aardige man. We zijn er al op bezoek geweest. Onze kinderen spelen met elkaar. Maar hoe het verder gaat? Dat heeft tijd nodig. Ja, we weten van de protesten.”

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.