Volledig scherm
Leo Daanen meet snavel van ooievaarsjong © Tonny van Tongeren

Ooievaars in Megen geringd

MEGEN - Het is deze woensdagavond een drukte van belang bij de Gevangentoren op de Maasdijk in Megen. De drie ooievaarsjongen die in het nest op een kanteel van de toren verblijven worden deze avond geringd. Dat is nu nodig omdat ze bijna negen weken oud zijn en de tijd van uitvliegen snel dichterbij komt.

De door de gemeente Oss beschikbaar gestelde hoogwerker arriveert even voor zevenen. De vrijwillig meewerkende brandweerlieden stellen het gevaarte op en niet veel later manoeuvreert de machinist het bakje met daarin brandweercommandant Henk van Buuren en ringer Leo Daanen naar het nest hoog boven de grond. De ooievaarouder die zich op het nest bevindt kijkt het even aan, maar kiest toch het hazenpad als het bakje tot op een paar meter genaderd is. Als verdediging drukken de jongen zich strak op de bodem van het nest en houden zich voor dood. Voorzichtig worden ze door de mannen in een grote boodschappentas gestopt en de bak zeilt langzaam weer naar beneden.

Binnen een grote kring nieuwsgierigen gaat Leo Daanen aan de slag met het ringen en geeft en passant een lezing over ooievaars en het ringen daarvan. Zo is het voor dood gaan liggen een natuurlijke reactie legt hij uit. En inderdaad, ze blijven tijdens de hele periode van het ringen, die toch gauw een half uur duurt, doodstil liggen. En krijgen de jongen een plastic ring aan hun linkerpoot omdat het een oneven jaar is. De ringen zijn ovaal omdat een ooievaarspoot dat ook is. Verbazing is er wanneer Leo een heuse tandenborstel pakt. Naar blijkt blijft er modder en voedsel op de tong van de vogels plakken en dat wordt al poetsend keurig verwijderd.

Thea Müller, uitbater van het aangrenzende restaurant Op de Poort, blijft het er het hele proces met de neus bovenop staan en vindt het allemaal geweldig. Ze vertelt:”Bij het organiseren van het ringen zei iedereen meteen zijn of haar medewerking toe. Onder andere Burgemeester Buijs heeft er persoonlijk voor gelobbyd dat de hoogwerker van de brandweer hier vanavond kan zijn.”

Volledig scherm
Ouderooievaar verlaat nest bij naderen hoogwerker © Tonny van Tongeren
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.