Volledig scherm
'Schoenenboom' aan de Looveltlaan. © Rachelle Suppers

Ook een 'schoenenboom' in Oss: waaróm?!

ColumnMa 30 apr: Soms loop je ergens wel negenennegentig keer voorbij en zie je het pas de honderdste keer. Dan gaan je wenkbrauwen omhoog en denk je: huh, was dit er altijd al?

De skatebaan aan de Looveltlaan, naast sporthal de Ussenstelt, is zo’n plek. En dan in het specifiek: de boom die hier staat. Anders dan alle andere bomen, omdat deze wel hele bijzondere ‘blaadjes’ heeft. Aan de boom lijken namelijk schoenen te groeien. Sneakers in alle soorten en maten, keurig aan elkaar verbonden door middel van veters die zo de boom in zijn geslingerd. Het lijkt wel een kunstwerk.

Drugs? Maffia?!

Maar is het dat ook? Een rondje Google leert dat er wel 1001 verklaringen kunnen zijn voor de ‘schoenbomen’ die overal ter wereld te vinden zijn. De een nog belachelijker dan de ander. Van twee verklaringen kreeg ik de kriebels: het zou een teken zijn dat er drugs in de buurt is te krijgen. Of een ‘afbakening’ van een of ander maffiaterritorium.

Volledig scherm
Schoenen in de boom aan de Looveltlaan. © Rachelle Suppers

Skaters

Held als ik ben, ging ik toch maar even vragen hoe dit in Oss zat. Op de skatebaan trof ik overigens geen enkele gangster aan, wel twee jochies op een step en een jongen die van de zon genoot en de stepjochies tips gaf. Mika van Uden (19), een Osse skater. Hij kon me gelukkig een hele logische verklaring geven die niets met drugs te maken heeft. Of met het verliezen van je maagdelijkheid, nog zo’n indianenverhaal. ,,Skaters gebruiken vaak hun voeten om te remmen. De schoenzolen branden dan nogal eens door. Als dat gebeurt, worden ze de boom in geslingerd”, weet Mika. ,,Ik denk dat ze er sowieso al een jaar hangen”, gokt hij, kijkend naar de collectie schoenen die aan de takken bungelen. En ja, er komt nog regelmatig een versleten paar bij.

Tot nu toe zijn de schoenen er nog niet ‘uitgesnoeid’. Mika: ,,Soms breekt er weleens een tak en gooien we de schoenen die eruit vallen weg, maar ze blijven eigenlijk heel goed hangen!”

Echt nieuw is de schoenenrage overigens niet. De trend waaide jaren geleden al over uit Amerika. Wie de tag 'shoefiti'  of 'shoetree' gebruikt, vindt veel mooie plaatjes!

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement