Volledig scherm
Raadscommissie Ruimte sprak donderdag zorgen uit over de Omgevingsdienst. © Paul Driessen

Ook politiek Oss uit zorgen over ploeterende Omgevingsdienst

OSS - Het vertrouwen dat de Osse politiek heeft in de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN) blijft uiterst broos. Partijen uitten donderdagavond hun zorgen over de dienst die afgelopen jaar afsloot met een tekort van bijna 1 miljoen euro. Oss is niet de eerste gemeente die haar zorgen uit.

De ODBN voert sinds 2014 toezicht- en handhavingstaken uit op het gebied van milieu, groen, bouwen en wonen. Dat doet ze voor de provincie en 16 gemeenten, waaronder Oss. De dienst is flink aan het ploeteren. Ze komt geld tekort, kan lastig aan personeel komen, kampt met veel zieken en loopt achter op schema. Politici in Oss spraken daar donderdagavond opnieuw hun zorgen over uit. 

,,De ODBN is financieel en organisatorisch niet op orde. Wij vragen ons af of er wel goed wordt gezorgd voor onze gezondheid en veiligheid", sprak Ester Bos namens GroenLinks. ,,48 procent van de te controleren bedrijven staan niet in hun systeem. Er staan wel bedrijven in die niet meer bestaan... Dat ze pas na de zomervakantie  met het tekort van bijna een miljoen euro kwamen, is zorgelijk. Is hun systeem niet op orde? Welke verrassingen komen er nog meer aan?" 

Harde noten

Op de VVD na kraakten alle partijen harde noten over de dienst waar de gemeente Oss jaarlijks anderhalf miljoen euro voor betaalt. Milieuwethouder Johan van der Schoot kon niet al hun vragen beantwoorden, maar deed wel een poging. ,,Is het zorgelijk? Ja. Zijn we ongeduldig? Ik wel." 

Ook Van der Schoot schrok van het tekort, en voert 'moeizame' discussies met andere gemeenten en de provincie over de toekomst van de ODBN. Wat hem betreft komen alle onderlinge meningsverschillen snel op tafel te liggen, zodat de partners samen aan een betere toekomst kunnen werken. 

Ambitie

De politieke partijen schaarden zich aan het slot van de discussie achter de ambities die de ODBN in zijn nieuwe kadernota heeft staan. ,,Maar financieel maken we ons grote zorgen", luidde de breedgedeelde conclusie. D66 opperde voor hardere maatregelen om zaken op orde te brengen. Fractieleider Frans Molenkamp: ,,Zachte heelmeesters maken stinkende wonden."   

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement