Volledig scherm
PREMIUM
De Sirene van 5 mei 1945 die de bevrijding van Nederland aankondigde. © JohnvanZuijlen

Oorlog en dagelijkse dingen

Stille GetuigenOSS - Op 2 mei 1945 -73 jaar geleden- wist de redactie van de inmiddels al zeven maanden bovengrondse krant De Sirene het zeker: Hitler is dood. Dat kwam dan ook prominent op de voorpagina van deze Osse krant uit het verzet die door G.J. van Balveren en Ad van Grunsven geredigeerd werd. 

Hitler had al op 30 april zelfmoord gepleegd in zijn bunker onder de tuin van het Rijksdaggebouw, maar daarover had De Sirene toen nog geen zekerheid. Wel werd in de editie van die dag gemeld dat er aanwijzingen waren dat Hitler stervende was. Aan de verderfelijk dictaturen kwam een einde, analyseerde Ad van Grunsven op de voorpagina. Over de verschrikkelijk slag om Berlijn die op 2 mei werd beëindigd en die, zoals later zou blijken, aan 200.000 militairen en burgers het leven had gekost, was nog geen informatie binnengekomen. In de eerste maanden van 1945 berichtte De Sirene wel over de opmars van de Russische troepen door Polen waar op 19 januari Warschau in Russische handen gevallen was. En op 24 januari stond in de krant dat de Russische voorhoede nog maar 240 km van Berlijn verwijderd was. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”