Volledig scherm
© Thinkstock

Oosterpoort moet wethouders bellen om geld voor jeugdzorg te krijgen

OSS – Precies 31 wethouders achter de vodden aan moeten zitten om je geld te krijgen. Dat is hoe Gerco Schep van jeugdhulpverlener Oosterpoort uit Oss zijn tijd moet spenderen nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp.

Schep heeft rekeningen liggen die soms al meer dan anderhalf jaar oud zijn en soms ook meer dan 100.000 bedragen, maar nog altijd niet voldaan zijn. ,,Dan vind ik het wel kritisch worden." In totaal heeft hij naar eigen zeggen minstens een miljoen euro van gemeenten te goed.

Gecompliceerd
Volgens hem kampen andere jeugdhulpverleners in het hele land met hetzelfde probleem. Probleem is niet dat de gemeenten niet willen betalen, maar vooral dat het factureringssysteem enorm gecompliceerd is geworden - waardoor dingen misgaan. Alle gemeenten hanteren hun eigen regeltjes en codes die de zorginstellingen op hun rekeningen moeten vermelden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gemeenten al opgeroepen om voor een goede en snelle betaling te zorgen. ,,We streven ook naar eenduidigheid in de codes die voor facturen gebruikt worden, maar dat is niet iets wat vandaag of morgen geregeld is."

Overigens zegt Schep dat Brabant Noord-Oost, een voor Oosterpoort belangrijke regio, het wél goed geregeld heeft. Hier werkten de gemeenten samen en worden voorschotten betaald. Schep wil niet zeggen welke gemeenten het slecht doen.

Oss, Uden e.o.