Volledig scherm
Vleeswaren van mozaïek. © Mozaïekfestival Oss

Op het Osse Mozaïekfestival is de kunst om op te eten

OSS - Een karbonade van kleine steentjes, een tafel vol kunstig servies en een moderne versie van De Aardappeleters. Tijdens de tweede editie van het Mozaïekfestival in Oss is de kunst om op te eten. Letterlijk, in sommige gevallen. 

Tientallen artiesten uit binnen- en buitenland maakten in totaal wel tachtig kunstwerken voor het festival. En vanwege het We Are Food-jaar staan die allemaal in het teken van voedsel. Niemand gaat daarin zo ver als Antien Zuidberg. Zij maakte een uitvergroting van een dna-streng, opgebouwd uit eetbare onderdelen.

Het festival start zaterdagmiddag bij @Paulus, de postmoderne naam die de Osse Pauluskerk tegenwoordig draagt. Vier weekenden lang zijn de kunstwerken daarna gratis te bezichtigen. Bovendien zijn er verschillende workshops en lezingen over mozaïek. 

Volledig scherm
De Patateters © Mozaïekfestival Oss

Twee jaar gelden, tijdens de eerste editie in een leegstaand winkelpand aan De Wal, verwelkomde het festival een slordige 3.000 bezoekers. De organisatie hoopt dat aantal te evenaren of als het even kan te overtreffen. Aan die eerste editie dankt de stad het grote muurmozaïek in de Houtstraat, gemaakt door tientallen Ossenaren. Ook dit jaar is er 'community art'. Tal van mensen hebben namelijk samengewerkt aan een gigantische, goedgevulde eettafel. Onderdelen daarvan moeten na het festival een plek krijgen in het gemeentehuis.