Volledig scherm
CDA-er René Peters en Kamerlid Madeleine van Toorenburg treffen elkaar in de Gruyterfabriek in Den Bosch. © BD

Op pad met René Peters: straks wacht in Den Haag chaos

OSS - Opeens heet hij het geheime wapen van het CDA. Stond vorige week paginagroot in dagblad Trouw. De krant bombardeert René Peters, de nummer drie op de kieslijst, tot de man die vanuit Oss zijn partij terug moet brengen in het centrum van de democratie.

Het voormalige CDA-bastion Brabant moet heroverd worden op de SP, de VVD, de PVV. Hoe dat dan moet? De wijken in; het debat aangaan in achterafzaaltjes; er bovenop zitten. Of zoals Peters het zegt: ,,Ik doe hetzelfde als de SP maar dan zonder activisme. Presentie is heel belangrijk."

Zo pal voor de verkiezingen betekent dat vooral zichtbaar zijn op straat. De groene jasjes aan, flyeren geblazen. Daar trok Peters aan het begin van de campagne nog een zuur gezicht bij. Afgelopen zaterdag was het toch raak, onder meer in Uden en zijn eigen Oss. Dan helpt het dat hij lijsttrekker Sybrand Buma en het Rosmalense Kamerlid Madeleine van Toorenburg aan zijn zijde heeft. Nog beter helpt een krantenkop als: 'Houterige Buma is held in campagne aan het worden'. Peters tweet het enthousiast rond. Op het 'houterige' na dan.

Chagrijnig
Enfin: het CDA is in de winning mood. ,,Dat merk je aan de reacties op straat. We kunnen ons verhaal kwijt, het valt goed." Nogal een verschil met vier jaar geleden. ,,Toen stonden we slecht in de peilingen. Was ik posters aan het plakken in Oss en reageerden mensen chagrijnig."

Het CDA was niet bepaald sexy, weet ook Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ze schuift aan voor een overleg met Peters in de Gruyterfabriek in Den Bosch. Het aanstormend Kamerlid heeft regelmatig contact met haar en met de andere CDA-ers in de Kamer. Voor debatten wordt er driftig op- en neer gebeld. Standpunten worden afgestemd, dossierkennis uitgewisseld.

Straks in Den Haag zal het niet anders zijn. Wat mag Peters verwachten? Hoe is het om vanuit Brabant gelanceerd te worden? Van Toorenburg vat het handzaam samen: 'chaos'. Georganiseerde chaos, dat wel. ,,Je zoekt als debuterend Kamerlid vooral houvast. En dat is precies wat er niet is in de eerste weken na de verkiezingen. De Kamer is dan een stuurloos schip. Zeker als jouw partij deelneemt aan de coalitie-onderhandelingen." En daar gokken ze toch op bij de christen-democraten. Begin 2007 zat Van Toorenburg als debuterend Kamerlid in het klasje van routinier Wim van de Camp. De huidige Europarlementariër nam zijn jonge collega's op sleeptouw. ,,Je deelde je ervaringen met elkaar. Keek wat er wel of niet goed was gegaan in debatten. Die steun heb je nodig."

Volledig scherm
René Peters op campagne in Uden geflankeerd door lijsttrekker Sybrand Buma en Kamerlid Madeleine van Toorenburg. © BD

Delegatie
Peters trek er zijn schouders bij op. Hij ziet wel wat er allemaal op hem afkomt. Het is die natuurlijke onbevangenheid die aan hem kleeft, niet te verwarren met onverschilligheid. Wat hem deugd doet, is dat de Brabantse delegatie na woensdag sterker lijkt te worden. Hij op drie, Van Toorenburg op vijf, Erik Ronnes op zeventien. En wie heel hard durft te dromen, ziet in de verte Bosschenaar Stijn Steenbakkers op nummer 24. Vanuit Oss, Den Bosch en Boxmeer moeten de Brabantse belangen straks nog beter behartigd worden. Vanuit Den Haag lijkt Oss af en toe wel ver weg. Peters schreef er een blog over. Zijn partij heet toch niet voor niets de grootste lokale partij van Nederland.

CDA-ers moeten diepgeworteld zijn in de regio, dichtbij mensen staan en benaderbaar zijn. Het is op zijn lange lijf geschreven en zo komt Peters op nummer drie. Of, zoals een debatleider het in Breda onlangs zei: 'Als je een Brabander tekent, kom je uit bij René Peters'.

De kracht van Peters volgens Van Toorenburg? ,,Als wethouder was hij zichtbaar. Hij liet zich horen. Ook bij ons. Hij blogt en vlogt zich uit zijn eigen coconnetje. Dat valt op. Alleen braaf je best doen in je kantoor, dat schiet niet zo op als volksvertegenwoordiger."

Ze heeft er vertrouwen in. Het is aan Peters om dat na 15 maart allemaal even waar te maken.

Volg het laatste nieuws over de verkiezingen op bd.nl/verkiezingen.

Oss, Uden e.o.