Volledig scherm
Leon van Meer en Mathieu Raemaekers (De Hoeve) nemen een kijkje in het oude gemeentehuis, waar het nieuwe dorpshart komt met rechts een theaterzaal. © Ruud Rogier

Operatie dorpshart Lith gaat van start

LITH - Het gaat dan eindelijk gebeuren: Lith krijgt een nieuw kloppend dorpshart, oftewel multifunctionele accommodatie. Bouwbedrijf Muller is begonnen met plaatsen van hekken, verwijderen van groen en plafondplaten.

Het oude raadhuis, gemeentekantoor en aangrenzende boerderij wacht een totale metamorfose. Hier komen straks vijf partijen samen in de zomer van 2018. Namelijk basisschool De  Meander, gemeenschapshuis De Hoeve, bibliotheek, kinderopvang Henhaan en het consultatiebureau van de GGD.

 ,,Ik ben enorm trots. Met deze partijen gaan we er iets van maken’’, zegt voorzitter Mathieu Raemaekers van De Hoeve enthousiast. Met hem verhuizen straks de fanfare, drie biljartverenigingen, drie muziekorkesten, zangkoor, jeugd en jongerenwerk,  carnavalsclub , tafeltennisvereniging en EHBO.

De Hoeve krijgt een mooie plek in het hart, een soort atrium. Na binnenkomst door de hoofdingang aan het Marktplein doemt rechts een bar op met zitjes en erachter een keuken en leestafel. Daarnaast een biljartzaal met drie tafels, die voldoet aan de eisen van de biljartbond, plus een vergaderzaal. 

Links zit de bibliotheek in de aangrenzende oude boerderij. Daarnaast grenzend aan het atrium een theaterzaal voor een paar honderd man. De heemkundekring krijgt zijn opslag in de kelder en vitrines op de begane grond.

Korting

,,Het wordt een schitterend verhaal. Echt een dorpshuis waar mensen elkaar kunnen ontmoeten'',  zet Raemaekers uiteen. ,,We proberen te voorkomen dat voor onze verenigingen de prijzen voor huur en consumpties stijgen. Dat kan door mensen te laten meehelpen met het runnen van het gebouw, bijvoorbeeld met bardiensten. Ze krijgen korting op de huurprijs.’’

De gemeente Oss houdt rekening met mogelijke aanloopverliezen. De eerste vijf jaar wil de gemeente 25.000 euro bijdragen, maar alleen als de nood aan de man is.

Volledig scherm
Blik op de nieuwe MFA in Lith vanaf de hoek Mgr. Bekkersstraat en Meester Van Coothstraat. © Elemans van de Hork Architecten
Quote

Het wordt echt een schitte­rend verhaal

Mathieu Raemaekers, voorzitter De Hoeve
Volledig scherm
Impressie van de bar in het atrium. © interieurontwerper Tribe