Operatie roek: bedreigde nesten worden in Ravenstein uit de bomen gezaagd

VIDEORAVENSTEIN - Of de nesten in de toekomst ooit weer in gebruik worden genomen door de vogels, daarover kan niemand garanties geven. Feit is dat met de verhuizing van vier roekennesten alles in het werk is gesteld om de dieren in Ravenstein te faciliteren. 

Volledig scherm
Een van de nesten wordt naar beneden gebracht. © Peter van Erp

Als een ervaren bergbeklimmer klom een medewerker van Econsultancy vrijdagochtend naar de top van enkele essen naast de voormalige brandweerkazerne in Ravenstein. Die kazerne moet plaatsmaken voor winkels en woningen en de gemeente heeft beloofd het terrein leeg en schoon op te leveren aan de projectontwikkelaar.  De ontdekking van enkele roekennesten naast de kazerne was in dit verband een tegenvaller. De vogels zijn in Europees verband beschermd. 

Het heeft heel wat overleg met de provincie als bevoegd gezag in deze gekost voor deze instemde met verhuizing van de nesten, zo geeft projectleider Wilger van Aalst aan. ,,Als gemeente moeten we ons natuurlijk voegen naar de regelgeving. Maar uiteindelijk kost het wel veel kruim. Dit zijn hele dure roeken."  

Van de vier geconstateerde nesten bleken er vrijdag nog maar drie aanwezig. De vierde is al uit de boom gewaaid. Maar omdat het nest wel op papier staat, wordt het door Econsultancy gereconstrueerd in een onbedreigde es elders op het terrein. De drie nesten die vrijdag uit de toppen zijn gezaagd krijgen een plaats in hetzelfde groepje bomen. Zij worden voor de zekerheid verstevigd en verankerd aan de takken. 

En nou maar hopen dat deze 1400 euro kostende operatie niet voor niks is geweest. De roekennesten naast de oude brandweerkazerne  waren afgelopen seizoen al niet meer in gebruik.