Volledig scherm
© pixabay.com

Oplichtende broers uit Oss moeten bijna 65.000 euro betalen

* UPDATE 15.56 uur * DEN BOSCH/OSS - De Osse broers, die probeerden gemeente Den Bosch op te lichten en diverse mensen in Best, Den Bosch en Rosmalen geld aftroggelden met zielige verzonnen verhalen, moeten bijna 65.000 euro betalen aan Justitie.

Dat besloot de rechtbank dinsdagmiddag in Den Bosch tijdens een ontnemingsvorderingszitting waarin de rechtbank bepaalde dat de criminele winst moest worden terugbetaald.

De 24-jarige Ossenaar, eerder veroordeeld tot vijftien maanden celstraf, moet het grootste gedeelte van de 'ontnemingsvordering' betalen: 57.000 euro. Zijn oudere broer, die een straf van negen maanden voor zijn beperktere deelname aan de oplichtingspraktijken uitzit, moet 7.500 euro ophoesten. De toegewezen 'ontneming' is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie: dat wilde de de Osse broers voor meer dan 100.000 euro plukken.

De mannen beweerden in 2014 tegenover een medewerker van de gemeente Den Bosch dat hun vader en een vriendin waren ontvoerd. Als ze geen 25.000 euro losgeld zouden betalen, zouden de vader en vriendin worden vermoord. Het verhaal bleek later een grote leugen.

Overigens zijn de twee broers in hoger beroep gegaan tegen de celstraf die hen eerder werd opgelegd. Die zaak moet nog dienen.

Oss, Uden e.o.