Volledig scherm
Protest tegen de komst van de mestfabriek voor het gemeentehuis van Oss. © Peter van Erp

Oppositie in provincie: dring mestfabriek niet verder aan Oss op

DEN BOSCH/OSS - De provincie moet zich erbij neerleggen dat de Osse politiek unaniem voor een blokkade van mestfabrieken in het bestemmingsplan kiest. Dat vindt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Deze partij komt vrijdag met een motie van deze strekking, die in ieder geval ook gesteund wordt door de PVV en GroenLinks. 

De gemeenteraad van Oss moet formeel nog instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan, waardoor mestfabrieken buiten de deur kunnen worden gehouden. Vorige week bleek echter dat alle partijen achter deze blokkade staan. Het voorstel gaat als hamerstuk naar de raad van 20 september.

Voor de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten is duidelijk dat Oss geen grote mestverwerkingsinstallatie in de kom wil. ,,Wij roepen Gedeputeerde Staten op haar inzet voor de fabriek van OOC en MACE in Oss te staken", stelt fractieleider Marco van der Wel. ,,Het debat aanstaande vrijdag gaat niet alleen over of een mestfabriek de leefbaarheid van de Osse bewoners aantast, maar ook om de essentiële vraag of de provincie de regie van de gemeente Oss moet overnemen ten behoeve van haar eigen mestbeleid."

Als de motie van de Partij voor de Dieren wordt aangenomen, wordt voorkomen dat de provincie een inpassingsplan gaat opstellen om zodoende de regie over het bestemmingsplan van de gemeente over te nemen. ,,Dat zou natuurlijk geen recht doen aan de lokale democratie”, aldus Van der Wel. Hij vindt dat de provincie niet op de stoel van de gemeente moet gaan zitten. Van der Wel gelooft dat zijn motie vrijdag een meerderheid in de Staten kan halen, juist omdat een aantal coalitiepartijen in hun verkiezingsprogramma hoog opgeven over de autonomie van gemeenten.