Volledig scherm
© Shutterstock

Oss en Den Bosch plaveien pad voor de otter

OSS/DEN BOSCH - Het is een kwestie van tijd voor de otter zich vestigt in het Brabantse Maasland. En dus brengen de gemeenten Oss en Den Bosch alvast in kaart hoe ze kunnen voorkomen dat de dieren hier direct platgereden worden.

Wat moet er gebeuren om dodelijke aanrijdingen met otters in deze regio zoveel mogelijk te voorkomen? Dat gaat ARK Natuurontwikkeling voor de gemeenten Oss en  Den Bosch in kaart brengen.  ,,Als de otter zich in Brabant vestigt is Oss waarschijnlijk de eerste gemeente", meent Jos van Oorschot van de gemeente Oss. ,,De dieren zaten al in de Gelderse Poort bij Nijmegen en onlangs is daar nog een koppeltje uitgezet. In het voorjaar is er ook al een otter waargenomen bij de Hemelrijkse Waard, al is dat formeel niet bevestigd." 

Loopplanken

Grootste probleem voor de otters zijn tegenwoordig niet de visrijke wateren of het gebrek aan schuilplek, een groot deel overlijdt simpelweg  bij het oversteken van wegen. ,,Een otter zal niet snel een duiker in zwemmen om naar de andere kant van een dijk of weg te komen. Ze zijn wat dat betreft meer landdieren dan bevers. Ze lopen liever. Daarom zullen we waarschijnlijk loopplanken moeten aanbrengen in duikers en onder bruggen, zodat ze niet de weg op gaan. ARK brengt voor ons in kaart waar de knelpunten voor otters in onze gemeenten zitten en hoe ze kunnen worden opgeheven." 

Het is op dit moment nog niet te zeggen hoeveel de maatregelen gaan kosten en waar het benodigde geld vandaan komt.