Volledig scherm
© René Manders

Oss gaat toch door met proef alcohol bij winkels

OSS - Wethouder Gé Wagemakers van de gemeente Oss is niet onder de indruk van de beslissing van de rechter om de proef te verbieden waarbij winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten. Onder meer in Den Bosch, Oss en Heusden loopt zo'n proef.

De rechter stelde de Slijtersunie donderdag in het gelijk en dwingt de gemeente Nieuwegein op te treden tegen boekhandels en kledingwinkels die een glaasje wijn aan klanten willen geven.

Wethouder Wagemakers is juist enthousiast over de proef. In achttien gevallen staat Oss toe dat winkeliers en horecabazen de wet overtreden door bijvoorbeeld wijn te verkopen in boekhandel Derijks of een winkel te runnen in eetcafé H32.

Levendigheid
Wagemakers: ,,Wij hebben voor we eraan begonnen alles goed doorgesproken en hebben er nog geen enkel probleem mee. Die brief van de Slijtersunie leggen we dan ook onder aan de stapel en we zijn niet van plan om te gaan handhaven. De Slijtersunie ziet de proef onder meer als oneerlijke concurrentie. Wij vinden juist dat de proef zorgt voor meer levendigheid in het centrum en dat is in Oss heel hard nodig. De pilot loopt tot eind oktober en daar stoppen we nu niet mee. Ik proef in Oss bij zowel de horeca, winkeliers en het college een basishouding om ermee door te gaan. Als we ook maar een gaatje in de wet vinden, springen we er in en gaan we door."

Rechtszaken
Drank verkopen in bijvoorbeeld een boekhandel is verboden volgens de Drank- en Horecawet, vanwege de 'volksgezondheids- openbare orde- en zedelijkheidsargumenten'. Nieuwegein mag dit daarom ook niet zomaar gedogen. Volgens de Slijtersunie is dat de 'finale klap op de pilot' en het einde van de proef.

Tegen de gemeenten die de proef nu doorzetten, dreigt de Slijtersunie met rechtszaken. ,,De blauwdruk ligt nu klaar."

Oss, Uden e.o.