Volledig scherm
© Thinkstock

Oss houdt 5,5 miljoen euro over in 2015

OSS - In een 'spannend jaar vol veranderingen op sociaal, maatschappelijk en economisch gebied' schreef de gemeente Oss zwarte cijfers. Dat maakte wethouder Economische Zaken Frank den Brok dinsdagmiddag bekend. Oss hield onderaan de streep 5,5 miljoen euro over.

Onder meer dankzij lagere kosten voor jeugdzorg, wmo-begeleiding, beschermd wonen en de toelage voor huishoudelijke hulp. Aan die zaken gaf Oss 4,1 miljoen euro minder uit dan begroot.

Tegenvallers
Financiële tegenvallers waren er ook. Zo moest Oss dieper in de buidel tasten voor alle evenementen in het centrum. Aan voorbereiding en opruimen was de gemeente 3 ton meer kwijt dan gedacht. Eenzelfde bedrag ging verloren door partners die hun rekeningen niet kunnen betalen. Het gemeentelijke grondbedrijf vertegenwoordigt een waarde van 108 miljoen euro. Den Brok verwacht daar een winst op van 36 miljoen. "Eén à twee miljoen per jaar."

Jeugdzorg
Risico's zitten daar ook. Want levert de grond voor bedrijventerrein Heesch-West ooit op wat de gemeente daarvan verwacht. De grond staat voor 19 miljoen euro in de boeken, maar Oss heeft daar nu al 8,3 miljoen euro voor opzij gezet om toekomstige verliezen op te vangen. Ook de ontwikkeling van Pivot Park en alle veranderingen met de participatiewet, jeugdzorg en de wmo brengen mogelijk risico's met zich mee. "Maar", zegt Den Brok, "we zijn 'in control' als gemeente."

Oss, Uden e.o.