Volledig scherm
© Thinkstock

Oss houdt miljoenen over, maar houdt zorgen over kosten jeugdzorg en Wmo

OSS - ,,Drie jaar na de grote zorgtransities van Rijk naar gemeenten weten we nog steeds niet hoe dit financieel uitpakt." Wethouder Frank den Brok ontmoette  de afgelopen jaren veel onbegrip van partijen in de gemeenteraad over geldbuffers in zorgbudgetten. Maar het lijkt erop dat die overschotten nu omslaan in stevige tekorten. 

Den Brok plaatst zijn opmerkingen bij de presentatie van de jaarrekening over 2017. Over de gehele linie houdt de gemeente Oss 4,6 miljoen euro over op de begroting. Dat lijkt heel wat, maar is minder dan de helft van wat vorig jaar aan positief saldo werd geboekt. De algemene reserve komt naar verwachting aan het eind van dit jaar uit op 17 miljoen euro. Dat is maar 1 miljoen boven de ondergrens die de gemeente voor zichzelf aanhoudt.

De accountant die de jaarcijfers controleerde steekt zijn duim omhoog. Oss is een financieel gezonde gemeente. Om dat zo te houden moet de vinger aan de pols gehouden worden bij de sociale begrotingsposten, met name bij de Wmo en de jeugdzorg. Den Brok zag in 2017 een trendbreuk. De gemeente moest voor het eerst geld  toeleggen op de budgetten voor huishoudelijke hulp, individuele woonvoorzieningen en vervoer. Bovendien heeft Den Haag een bezuiniging op de jeugdzorg aangekondigd, wat voor Oss en min van 1,8 miljoen betekent. Den Brok hoopt dat de algehele consternatie over dit voornemen leidt tot intrekking van dit plan. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”