Volledig scherm
© Thinkstock

Oss houdt miljoenen over, maar houdt zorgen over kosten jeugdzorg en Wmo

OSS - ,,Drie jaar na de grote zorgtransities van Rijk naar gemeenten weten we nog steeds niet hoe dit financieel uitpakt." Wethouder Frank den Brok ontmoette  de afgelopen jaren veel onbegrip van partijen in de gemeenteraad over geldbuffers in zorgbudgetten. Maar het lijkt erop dat die overschotten nu omslaan in stevige tekorten. 

Den Brok plaatst zijn opmerkingen bij de presentatie van de jaarrekening over 2017. Over de gehele linie houdt de gemeente Oss 4,6 miljoen euro over op de begroting. Dat lijkt heel wat, maar is minder dan de helft van wat vorig jaar aan positief saldo werd geboekt. De algemene reserve komt naar verwachting aan het eind van dit jaar uit op 17 miljoen euro. Dat is maar 1 miljoen boven de ondergrens die de gemeente voor zichzelf aanhoudt.

De accountant die de jaarcijfers controleerde steekt zijn duim omhoog. Oss is een financieel gezonde gemeente. Om dat zo te houden moet de vinger aan de pols gehouden worden bij de sociale begrotingsposten, met name bij de Wmo en de jeugdzorg. Den Brok zag in 2017 een trendbreuk. De gemeente moest voor het eerst geld  toeleggen op de budgetten voor huishoudelijke hulp, individuele woonvoorzieningen en vervoer. Bovendien heeft Den Haag een bezuiniging op de jeugdzorg aangekondigd, wat voor Oss en min van 1,8 miljoen betekent. Den Brok hoopt dat de algehele consternatie over dit voornemen leidt tot intrekking van dit plan. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement