Volledig scherm
Het woonwagenkampje aan de Leuvenstraat in Oss. © @Peter van Erp/BD

Oss houdt woonwagenkampjes toch in stand

OSS - Oss zet een streep door het omstreden uitsterfbeleid voor negen kleine woonwagenkampen in de gemeente. Voor vijf andere kampjes blijft het doek vallen als de laatste bewoner daar overlijdt of vertrekt.

Met het dinsdag gepresenteerde voorstel komt het Osse college van B en W tegemoet aan bezwaren van woonwagenbewoners. Die vochten het huidige beleid aan en wisten het College voor de Rechten van de Mens aan hun kant.

Oss telt op dit moment 69 standplaatsen en wil dat aantal ook op de langere termijn vasthouden. Wel staat ze volgend jaar zeven nieuwe standplaatsen toe. Ze wil die woonruimte vooral beschikbaar stellen aan op kampjes in Oss geboren en getogen jongeren. De nieuwe plaatsen komen alleen op de kampjes die de gemeente wil behouden.

Drastische verandering
,,Het is een drastische verandering van beleid, een nieuwe start", zegt wethouder Johan van der Schoot. Hij kreeg begin dit jaar een advies mee van de lokale politiek. Het voorstel dat hij dinsdag presenteerde past in dat advies. Het voorstel wordt op 1 december en 15 december besproken in de raadszaal van het gemeentehuis.

De volgende kampjes mogen blijven bestaan: die op het Weemse Hof in Ravenstein, de Rister in Berghem, de Neerveldstraat, Brasem, Leuvenstraat, Wapendrager, Amelsestraat, Ritchiestraat en Joannes Zwijsenlaan in Oss. Voor deze kampen blijft het uitsterfbeleid van kracht: de Singel 1940-1945, de Hoogheuvelstraat en de Joost van den Vondellaan in Oss, de Kerkesteeg in Geffen en de Maasstraat in Lith.

Oss, Uden e.o.