Volledig scherm
Wethouder Gé Wagemakers voert het woord tijdens het welstandscafé in de Pauluskerk in Oss. © Paul Driessen/BD

Oss is nog niet klaar voor welstandsvrij bouwen

OSS - Het afschaffen van welstandsregels lijkt in de gemeente Oss nog een brug te ver. Een zaal vol architecten, ontwikkelaars, vastgoedondernemers, makelaars en andere betrokkenen pleitte voor een versoepeling van het huidige beleid, maar vond het te ver gaan om de teugels volledig uit handen te geven.

De deskundigen stuurden ook aan op een vroegtijdiger overleg tussen leden van de welstandskamer en de makers van het plan dat wordt beoordeeld. De partijen die het in de Osse politiek voor het zeggen hebben, willen de welstandsregels versoepelen. Het is aan wethouders Johan van der Schoot en Gé Wagemakers om daar gehoor aan te geven. Zij komen later dit jaar met een voorstel, maar willen eerst horen hoe deskundigen en andere inwoners van Oss over het onderwerp denken. Vandaar dat ze dinsdagavond een welstandscafé hielden in de Pauluskerk.

Daar pleitte makelaar Ron Cheizoo ervoor om de welstand slechts voor grote projecten overeind te houden, en verder volledig los te laten. De kaders voor plannenmakers worden toch al geregeld in bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen, betoogde hij. „Ik loop al dertig jaar rond in het gebied en heb heel wat welstandsleed voorbij zien komen."

De discussie over een welstandsvrije gemeente Oss wordt later dit jaar in de politieke arena voortgezet.