Volledig scherm
Het huis aan de Docfalaan dat door de gemeente wordt aangekocht. © Google Street View

Oss koopt buurman mortuarium weg om crematorium mogelijk te maken

OSS - Het gemeentebestuur van Oss koopt de buurman van het Stadsmortuarium weg om een crematorium aan de Docfalaan te kunnen vestigen. De aankoop gebeurt vooral om een toegang te krijgen naar de achterzijde van het mortuarium van uitvaartonderneming Van Lith en om daar een parkeerterrein te kunnen aanleggen. 

Het woonhuis wordt van het perceel afgesplitst en als bedrijfswoning verkocht. Voor de hand ligt dat uitvaartondernemer Wim Muller dit pand koopt. Achter het huis legt de gemeente een parkeerterrein aan, zo is de bedoeling. Dat terrein wordt vervolgens verpacht of verhuurd aan Muller, die er een crematorium bij vestigt. Als alles volgens plan verloopt legt de gemeente er geen geld op toe. De gemeenteraad moet wel instemmen met de grondexploitatie die hier wordt gestart.

Volgens wethouder Gé Wagemakers wordt met deze constructie de wens van de gemeente vervuld om een crematorium binnen de gemeentegrenzen te krijgen. ,,We kiezen hiervoor, omdat dit ruimtelijk en verkeerskundig de beste plek is." Muller zelf kan het wegkopen van de buurman op dit moment niet financieren. Hij krijgt wel het recht op koop van het parkeerterrein, als hij meer vet op de botten heeft.

Het besluit van het Osse college van B en W komt een week nadat de eigenaren van een landgoed aan de Willibrordusweg hun terrein naar voren schoven als geschikte locatie voor een crematorium. Hier zou de gemeente alleen het bestemmingsplan hoeven aanpassen. Een landelijke uitvaartonderneming staat in de startblokken om het crematorium hier te bouwen. Wagemakers vindt dat dit plan te laat komt. De gemeenteraad heeft al in oktober 2013 gekozen voor vestiging van een crematorium op de hoek Julianasingel-Docfalaan. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement