Volledig scherm
© Thinkstock

Oss krijgt een legale plek voor graffiti

OSS - De gemeente Oss heeft een plek aangewezen waar graffiti gespoten mag worden. De muur, gemaakt van betonnen keerwanden, staat op de Palestrinastraat. Jan-Henk van Ieperen van King Of Colors is daar blij mee. ,,Er is nu een mooie plek in Oss om te spuiten."

Ongeveer 1,5 jaar geleden benaderden Jan-Henk van Ieperen (King of Colors) en Bart de Ruijter (BME Graphics) de gemeente voor een plekje in Oss. Beide mannen zijn bekend in de graffitiwereld. ,,Ik spuit al 26 jaar graffiti en in al die tijd hebben veel steden een graffitigedoogzone ingesteld, behalve Oss", vertelt De Ruijter.

Mobiele muur
De 2 mannen en de gemeente voerden meerdere gesprekken. Dat resulteerde in een plekje aan de Palestrinastraat. Er is een muur gebouwd die kan verhuizen als dat nodig is. Van Ieperen: ,,Op een oud gebouw wordt vaak graffiti gespoten. Als dat gebouw gesloopt of verkocht wordt, is die plek meteen kwijt." Nieuwe muren zijn gevoelig voor graffiti. ,,Dat betekent dus dat er een grote kans is dat mensen er naartoe gaan om graffiti te spuiten."

Van Ieperen verwacht dat minder mensen illegaal graffiti gaan spuiten. ,,In grote steden blijkt illegale graffiti af te nemen als er een legale plek is daarvoor." Hij geeft wel aan dat het niet helemaal te voorkomen is.

Plannen
Volgens Van Ieperen wilde de gemeente al langer een legale plek aanwijzen. ,,Maar die plannen kwamen stil te liggen. Wij hebben de plannen vormgegeven en concreet gemaakt."

Bart de Ruijter en enkele Ossenaren die al vanaf de jaren 80 graffiti spuiten gebruiken de plek komende zondag voor het eerst. Vanaf maandag is de muur voor iedereen toegankelijk. ,,Maar er zijn wel regels", legt Bart de Ruijter uit. ,,Respect voor elkaars werk hebben is het belangrijkste. Verder mag er niet over iemands werk heen gespoten worden als het er nog maar net staat." Van Ieperen geeft nog aan dat iedereen er gebruik van mag maken, maar dat het doel wel een mooie muurschildering is.

Oss, Uden e.o.