Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Oss krijgt voordeel van twijfel met huisvesting vluchtelingen

OSS - De provincie ziet in dat de gemeente Oss serieus bezig is om vluchtelingen met een verblijfsstatus een woning te geven. Ze vindt het daardoor niet nodig om Oss onder verscherpt toezicht te stellen, al zou dat op basis van de cijfers normaal gesproken wel gebeuren.

De gemeente moest in de eerste helft van dit jaar 133 statushouders onderdak geven, maar kwam niet verder dan een thuis voor 81 nieuwe Nederlanders. Dat is nogal een verschil en tevens de derde keer dat Oss het doel niet haalt, constateert de provincie.
Die achterstand is te verklaren. Het voornemen om meerdere alleenstaande statushouders samen in een woning te zetten, leverde protesten op in meerdere wijken. Dat zorgde voor vertraging en uitstel van deze aanpak. Daar kwam nog bij dat het plan voor tijdelijke statushoudershuisjes in Herpen meer tijd nodig had om te landen.

Wethouder Ge Wagemakers hoopte dat die er rond de zomervakantie zouden staan maar mikt nu op eind dit jaar. Er zijn al een paar maanden geen protesten meer geweest en Oss versnelt samen met wooncorporatie BrabantWonen de bouw van nieuwe huurappartementen in de Schadewijk. Een deel van die woningen is bestemd voor vluchtelingen met verblijfsstatus. De provincie vertrouwt erop dat het goed komt in Oss, schrijft ze in een brief die de lokale politiek eind november bespreekt.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in deze regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.