Volledig scherm
Eerdere protesten in Oss: de teksten op de stoep voor de woning aan de Jonkers van Ossstraat in de Osse wijk Krinkelhoek (archieffoto). © Peter van Erp/BD

Oss loopt achter met onderbrengen statushouders en stelt besluit over noodopvang uit

OSS - De gemeente Oss bouwde in de eerste helft van 2016 een achterstand op met het huisvesten van vluchtelingen met verblijfsstatus. Ze kreeg als taak om tot juli 106 statushouders een thuis te geven maar kwam niet verder dan 79. Voor de tweede helft van dit jaar wacht daardoor nog de opdracht om 165 mensen onder te brengen - dat is inclusief een oude achterstand uit 2015. De vraag is of dat gaat lukken. De gemeente heeft daar later dit jaar contact over met de provincie.

Oss probeert op allerlei manieren meer statushouders een thuis te geven. Onder meer door tijdelijke huisjes neer te zetten in Herpen en woningen te verhuren aan 3 alleenstaanden. Beide oplossingen stuitten op veel weerstand, waardoor die nog niet van de grond kwamen. Slechts 3 huizen worden tot nu aan meerdere alleenstaanden verhuurd. Nog eens 7 woningen zijn daarvoor aangewezen. 1 van die woningen staat in Herpen en dient als compensatie voor het kleinere aantal tijdelijke huisjes. Dat ging van 14 naar 9, verspreid over 2 locaties in het dorp. Tweede noodopvang Door de verminderde instroom van vluchtelingen houdt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen het licht hoeveel opvanglocaties nog nodig zijn. De gemeente Oss verwacht daar in september duidelijkheid over te krijgen en stelt een besluit over een tweede noodopvang uit tot na de zomervakantie. De vraag is of het dan nog zin heeft, want die tweede opvang moet dienen als tijdelijke overbrugging voor een asielzoekerscentrum in Nistelrode dat mogelijk al in de zomer van 2017 opent.

Voor het laatste nieuws over vluchtelingen in deze regio: bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.