Volledig scherm
© Mark Reijntjens

Oss overweegt opkopen schulden van jongeren

OSS - De Osse wethouder Kees van Geffen (VDG) laat een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid om als gemeente schulden op te kopen van jongeren. Van Geffen doet dit naar aanleiding van de alternatieve begroting die oppositiepartij GroenLinks opstelde. Van Geffen denkt in eerste instantie  aan een experiment met een klein deel van de doelgroep.  

Steeds meer jongeren komen financieel in de problemen, mede als gevolg van dure abonnementen voor mobiele telefoons en het kopen van spullen op afbetaling. Volgens GroenLinks kan de gemeente ook in eigen belang beter in een vroegtijdig stadium in actie komen. 'Het huidige schuldenbeleid kost de gemeente veel geld en is niet gericht op het helpen van de schuldenaar,  maar komt ten goede aan een industrie die erop is gericht om geld te verdienen aan de schuldenproblematiek.'

Wethouder Van Geffen onderschrijft dit ten dele. ,,Uiteindelijk krijgen wij als gemeente de problemen van deze jongeren vaak toch op ons bord. Als de voorwaarden voor het terugbetalen van schulden gunstiger zijn, is er een goede kans dat grotere problemen worden voorkomen." Hij wil nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart een voorstel aan de raad voorleggen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement