Volledig scherm
Deze dubbeldekker doet dienst als mobiel stembureau en rijdt op verkiezingsdag kriskas door Oss. © Gemeente Oss

Oss pakt uit met 13 extra stembureaus én een stembus

OSS - Ossenaren kunnen op 21 maart bij liefst 51 stembureaus terecht. Dat zijn er dertien meer dan tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De locaties zijn bovendien beter verdeeld over de gemeente. Zo duiken er extra stembureaus op in verzorgingshuizen en in plaatsen als Berghem en Herpen. 

Meest in het oog springend is nog wel de toevoeging van een letterlijke stembus: een ouderwetse dubbeldekker die op verkiezingsdag kriskras door Oss rijdt en waarin eveneens een stem kan worden uitgebracht. De bus dient bovendien als geheugensteuntje dat het verkiezingsdag is.

De extra’s komen voort uit een raadswerkgroep die werd opgetuigd na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Die bezorgden Oss namelijk een fikse kater. Voor de vijfde maal op rij daalde toen het opkomstpercentage. Amper vier op de tien Ossenaren had de moeite genomen om naar de stembus te gaan.

,,Eigenlijk wilden we een verdubbeling van het aantal stembureaus”, zegt D66-raadslid Frans Molenkamp namens de werkgroep. ,,Maar dit is alvast een hele mooie stap. De afgelopen jaren zag je het tegenovergesteld gebeuren. Toen kwamen er minder stembureaus omdat de opkomst tegenviel. Maar dan beland je natuurlijk in een vicieuze cirkel.”

De gemeente denkt een slordige driehonderd mensen nodig te hebben om de verkiezingen vlot te laten verlopen. Volgens een woordvoerder is de bezetting op een haar na rond. Om zwevende kiezers wegwijs te maken, lanceert de gemeente woensdagmiddag bovendien een eigen stemwijzer waaraan alle negen partijen hebben meegewerkt. Eind volgend week volgt ook de Kieswijzer Brabants Dagblad. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”