Volledig scherm
© SXC

Oss praat weer over gezondheidsrisico's kunstgras

* UPDATE 11.45 UUR * OSS - Oss praat opnieuw over mogelijke gezondheidsrisico's van spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Lokale omroep Dtv/Mfm liet onderzoek doen naar korrels op de voetbalvelden van sv TOP en OSS'20 en concludeert dat daarin 'hoge concentraties kankerverwekkende PAK's' aanwezig zijn. Onderzoek van het RIVM moet nog uitwijzen of dat schadelijk is voor de gezondheid.

Wethouder Kees van Geffen heeft dinsdagavond al kennis genomen van het onderzoek en hoopt donderdag een eerste reactie te kunnen geven. Hij meldt dat het onderzoek dat de gemeente Oss zelf laat doen naar haar kunstgrasvelden nog niet is afgerond. Dat geldt ook voor het onderzoek dat voetbalclub Margriet laat verrichten voor haar eigen accommodatie.

'Cijfertjes'
TOP-voorzitter Frans Boon schrikt niet van de resultaten van het Duitse onderzoek. ,,Het zijn heel veel cijfertjes die mij niet zoveel zeggen. Het is heel moeilijk te beoordelen wat nou schadelijk is. We wachten de reactie van de gemeente en het RIVM af." TOP, dat 3 kunstgrasvelden heeft, roept leden wel onder meer op om na afloop van het sporten te douchen.

Ook OSS'20-voorzitter Martin van de Wijdeven wacht de reactie van de gemeente af. Zijn club heeft 2 kunst- en 2 natuurgrasvelden en heeft die hard nodig om zestig teams te faciliteren. ,,Maar als blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid, dan ondernemen we actie. Hoe vervelend dat ook is."

Op Twitter komen al enkele bezorgde reacties voorbij op het onderzoek. Nuchterheid is er ook. Zo vraagt Ossenaar Marcel Kasteleijn zich af: 'Is het kankerverwekkend zoals het er nu bij ligt of alleen als je het opeet of vermaalt en snuift?'

Oss, Uden e.o.