Volledig scherm
Oss pronkt met bijzonder bronzen beeldje. © Paul Driessen

Oss pronkt met bijzonder bronzen beeldje

OSS - Een bronzen beeldje van slechts enkele centimeters groot laat de harten in Oss sneller kloppen. Het beeldje ('een unieke vondst') van een knielende man werd vrijdagmiddag aan pers en publiek gepresenteerd tijdens de opening van het Pop-Up Archeologiehuis aan het Osse Walplein.

Amateurarcheoloog Julian Vendelmans vond het bronzen beeldje ongeveer een jaar geleden toen hij met een metaaldetector in de weer was tussen Maren-Kessel en Lith. Sindsdien is het onderzocht. Het beeldje komt waarschijnlijk uit de Romeinse tijd.

Romeinse tijd
Op de vindplaats van het beeldje zijn in de jaren '70 en '80 al duizenden archeologische vondsten opgebaggerd, met name uit de (late) ijzertijd en Romeinse tijd. Omdat het een zogenaamde losse vondst betreft is het lastig om de datering te bepalen, alsook de herkomst en de betekenis, laten gemeente Oss en museum Jan Cunen weten. ,,Wel zijn er aanwijzingen voor een datering rond het begin van de jaartelling. Lopend onderzoek naar stijl, herkomst en functie zal daar op korte termijn meer zicht op geven. De context van de vondst speelt daarin een belangrijke rol.''

Het beeldje is vanaf aanstaande zaterdag te zien in het verbouwde museum Jan Cunen in Oss.

Volledig scherm
Oss pronkt met bijzonder bronzen beeldje. © Paul Driessen