Volledig scherm
De Wal in het centrum van Oss verandert van een parkeerterrein in een 'multifunctioneel stadsplein'. © Google Streetview

Oss schrapt De Wal als parkeerplaats en hoopt op cultuurhuis in centrum

OSS - De Wal in het centrum van Oss verandert van een parkeerterrein in een 'multifunctioneel stadsplein'. "Met groen, water, kinderen", zegt wethouder Gé Wagemakers. "Het wordt het derde plein voor evenementen in de stad, naast de Heuvel en het Walplein." De Bergoss-garage vangt het verlies van parkeerplekken met gemak op, denkt Wagemakers.

Hij wil tevens de route tussen die garage en de binnenstad aantrekkelijker maken. De wethouder trekt daar ongeveer 1,8 miljoen euro voor uit. De veranderingen maken deel uit van de plannen die het gemeentebestuur heeft voor het stadshart.

Fietsen
Andere opvallende punten uit die voornemens: de fietsenstalling aan de Oostwal verhuist naar De Wal. Oss steekt 2 ton in marketing, om de stad beter neer te zetten. Er komt een 'retailmakelpunt' om lege panden in het hart van de stad sneller op te vullen en het centrum compacter te maken (dit onderdeel kost ongeveer 4 ton). Verder wil Wagemakers doorgaan met de proef voor vervagende winkelregels, waardoor een horecazaak een winkelgedeelte mag hebben en een winkel beperkte horeca mag doen.

Cultuurhuis
​Wagemakers vertelde ook over een initiatief voor een cultuurhuis in de stad. Daar zijn 15 tot 20 mensen bij betrokken. Onder meer namens de bibliotheek, de Volksuniversiteit en Hooghuis locatie TBL. "Dit initiatief is ontstaan nadat de raad niet overtuigd was van een cultuurhuis." De groep komt binnen een maand met een concreter plan en heeft volgens Wagemakers nog geen locatie op het oog.

Oss, Uden e.o.