Volledig scherm
© Thinkstock

Oss start onderzoek naar rubbergranulaat kunstgrasvelden

OSS - De gemeente Oss is deze week een onderzoek gestart naar de samenstelling van het rubbergranulaat op de kunstgrasvelden van Osse sportparken. Dit in overleg met de plaatselijke voetbalverenigingen.

Een onafhankelijk bureau onderzoekt het gehalte aan PAK's en zwarte metalen in het rubbergranulaat, laat de gemeente weten. Donderdag werden monsters afgenomen van de kunstgrasvelden bij svTOP, OSS’20, RKSV Margriet en Berghem Sport. Ook de pannaveldjes van RKSV Margriet, CITO, FC Schadewijk, VV Ravenstein en Maaskantse Boys maken deel uit van het onderzoek. De organisatie voor banden en wielenbrache (VACO) betaalt de kosten. De gemeente verwacht de resultaten over enkele weken.

Gezondheidsrisico's
De velden worden onderzocht naar aanleiding van de ontstane onrust over de mogelijk kanker­verwekkende stoffen die het kunstgras zou bevatten. Naast het onderzoek van de gemeente Oss doet het RIVM in opdracht van de minister van Volksgezondheid onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico's. Als de resultaten van beide onderzoeken bekend zijn, kan de gemeente vervolgstappen bepalen. ,,Om voorbereid te zijn op mogelijke scenario’s brengen we nu alternatieven voor het rubbergranulaat in beeld'', aldus de gemeente Oss in een persbericht.

Op basis van de huidige gegevens is er geen reden om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden, zeggen het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KNVB en GGD. De gemeente Oss en de voetbalverenigingen volgen vooralsnog het standpunt van deze instanties.

Oss, Uden e.o.