Oss stopt met 250.000 euro kostende Tunnel van de Toekomst; project mislukt

VIDEOOSS - Oss trekt de stekker uit de PleasantPass. Het innovatieve fietstunnelproject dat onderdeel is van de Weg van de Toekomst kostte 250.000 euro maar kwam om allerlei redenen nooit van de grond.

De fietstunnel loopt onder de N329 door en verbindt de Singel 1940-1945 met de Spaanderstraat. Het was de bedoeling dat fietsers onderweg boodschappen mee zouden krijgen, onder andere op een scherm. Na de opening kreeg De Tunnel van de Toekomst internationale aandacht, maar vandalisme en hitte speelden het project al vroeg parten. 

Nu de proefperiode van vijf jaar voorbij is, besluiten de gemeente Oss en bedenker Pieter Jan Stallen ermee te stoppen. Vanaf 1 oktober is het klaar. Dat scheelt Oss onder meer 10.000 euro per jaar aan onderhoudskosten die ze betaalde aan Stallen.

In een mail aan de gemeenteraad schrijft verantwoordelijk wethouder Joop van Orsouw het volgende. 'De uitvinder heeft nu voorgesteld om de PleasantPass per 1 oktober te stoppen. Het lukt hem niet om de techniek probleemloos te laten werken en er is onvoldoende motivatie om vernieuwingen danwel verbeteringen aan te brengen.'

Volledig scherm
Toenmalig wethouder Jan van Loon en Driek Reuver openden de Tunnel van de Toekomst in 2013. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER