Volledig scherm
De vier gemeenten die eerder de ict-samenwerking zochten. © WB

Oss stopt samenwerking vanwege fusieplannen Landerd en Uden

OSS - ,,Wij vinden echt dat Schaijk en Reek bij Oss horen." Burgemeester Wobine Buijs van Oss gooit alle schroom van zich af en zegt ronduit wat zij vindt van de fusieplannen van Landerd en Uden. ,,Wij horen daar aan tafel te zitten." Het feit dat dit niet het geval is, is reden voor Oss om zich terug te trekken uit een gezamenlijke ict-samenwerking.

Landerd en Uden hebben onlangs aangegeven dat ze in 2021 willen fuseren tot één gemeente. Net daarvoor gaf Bernheze te kennen dat deze gemeente zich terugtrekt uit BLOU, het samenwerkingsproject voor een gezamenlijke ict-afdeling voor Bernheze, Landerd, Oss en Uden. De vraag restte daarna of Landerd, Oss en Uden verder met z'n drieën zouden optrekken. Het antwoord van Oss is nee. 

Het is niet puur van weeromstuit dat Oss nu afhaakt, stelt burgemeester Buijs. ,,Wij weten wat erbij komt kijken als twee gemeenten samengaan en alle systemen en processen gelijkgeschakeld moeten worden. Daar gaat heel veel tijd, geld en energie in zitten. Als trekkende gemeente in deze ict-samenwerking zouden wij een groot deel van dit probleem op onze bord krijgen. Daar passen we voor." 

Op eigen kracht

Was Oss betrokken bij de herindeling van Landerd, dan was het een ander verhaal geweest, aldus Buijs. ,,Op zo'n moment heb je een gezamenlijk doel. Ook dan kost het veel kruim, maar dan doe je het ook voor je eigen inwoners. We kiezen er nu voor om de ict-ontwikkeling voorlopig op eigen kracht te doen. Uiteindelijk zullen we nog steeds moeten opschalen naar een groter geheel."

Het project BLOU heeft de vier deelnemende gemeenten tot op heden al 440.000 euro gekost. De helft daarvan komt uit de gemeentekas van Oss. Dit geld kan voor een belangrijk deel als verloren worden beschouwd. De gemeenteraad van Oss toonde zich eerder al kritisch over de plannen.