Volledig scherm
© DG

Oss wees 618 verzoeken Wob-duo af wegens misbruik

OSS - Van de 676 Wob-verzoeken die Ton Gobits en Martine Sellenraad in juni, juli en augustus indienden bij de gemeente Oss zijn er maar 33 inhoudelijk behandeld. De gemeente wees veruit het grootste deel af wegens misbruik: namelijk 618 stuks. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die partij Beter Oss stelde naar aanleiding van publicaties in het Brabants Dagblad.

Bedrijfsadviseur Gobits en onderneemster Sellenraad liggen al jaren in de clinch met de gemeente Oss. In de afgelopen maanden leidde dat tot een spervuur aan verzoeken op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). De gemeente moet met zo'n verzoek alle beschikbare informatie openbaar maken. Slordige verwerking kan per verzoek leiden tot een boete van 1.260 euro.

Misbruik
Het duo diende 676 verzoeken in. Oss nam er 33 in behandeling, stuurde er 3 door naar een ander bestuursorgaan en wees in 14 gevallen op informatie die al beschikbaar was. Bij 8 verzoeken was er sprake van een combinatie van die zaken. Met 618 verzoeken deed Oss niets wegens misbruik. De gemeente denkt daar geen problemen mee te krijgen. Ze waarschuwt wel dat wanneer Gobits naar de rechter stapt, de kans bestaat dat Oss de proceskosten van 1.637 euro moet betalen. Voor boetes vreest de gemeente niet, omdat ze verzoeken binnen de gestelde termijnen afwerkt.

Oss, Uden e.o.