Volledig scherm
Protest tegen de komst van de mestfabriek voor het gemeentehuis van Oss.

Oss wil geen mestverwerker op bedrijventerreinen, boeren balen stierlijk

OSS - De gemeenteraad van Oss heeft woensdagavond besloten om een algeheel verbod in te stellen op de vestiging van mestverwerkingsbedrijven op de gemeentelijke bedrijventerreinen. Met een voorbereidingsbesluit wordt een dam opgeworpen tegen de komst van een mestfabriek aan de haven. Het besluit werd genomen tijdens een ingelaste spoedvergadering.

Eerder al stapte de gemeente Oss met succes naar de rechter om een milieuvergunning van de provincie voor de mestfabriek aan te vechten. De rechter verwees de vergunning naar de prullenbak en sprak en passant zijn verbazing uit over het broddelwerk dat was afgeleverd.

Zeker met het oog op het nieuwe provinciaal beleid dat beoogt om alle mest in de toekomst op bedrijventerreinen te verwerken mocht een meer gedegen besluit worden verwacht.

Met het voorbereidingsbesluit van de gemeente Oss worden volgende aanvragen geblokkeerd, tot het moment dat een nieuw bestemmingplan voor de bedrijventerreinen is vastgesteld. In dat bestemmingsplan zullen mestfabrieken worden uitgesloten van vestiging in Oss, zo is de verwachting. 

Geniep

Boerencoöperatie MACE baalt stierlijk van het besluit van de Osse gemeenteraad. ,,Als dit zo in het geniep moet gebeuren, weten we wat we aan elkaar hebben. Het geeft aan hoe over ons gedacht wordt. Niet positief, nee", verklaart voorzitter Frans Meulenmeesters. ,,Blijkbaar zijn de verhoudingen niet zoals ze moeten zijn."

Meulenmeesters weet niet hoe hij het besluit moet interpreteren. ,,Het is nog niet gelukt om met de wethouder zelf te spreken, om te horen wat ze nou precies van plan zijn. Gaat het alleen om nieuwe aanvragen, of proberen ze het ons zo moeilijk mogelijk te maken?" 

De voorzitter van MACE, die ruim 200 veehouders vertegenwoordigt, hoopt snel meer duidelijkheid te krijgen. ,,Ik weet nog niet precies wat de consequenties zijn." Hij gaat er echter vanuit dat de vorige aanvraag nog altijd geldt. ,,Die hebben we op onderdelen aangepast, maar in principe blijft onze oude aanvraag overeind. Ik denk daarom dat het besluit ons niet raakt." 

'Geen commentaar'

Havenbedrijf OOC Terminals en de provincie, respectievelijk aanvrager en verlener van de vernietigde vergunning, willen niet inhoudelijk reageren. Zij geven beide als verklaring dat ze het Osse besluit nog niet hebben gezien. 

Wethouder Johan van der Schoot reageert als volgt: ,,Er wordt veel gespeculeerd over de besloten raadsvergadering in Oss op woensdag 20 september. Er is in de raad afgesproken om op geen enkel bericht te reageren. We geven geen commentaar."