Volledig scherm
© Thinkstock

Oss zet moeder met kinderen ook uit drugspand

DEN HAAG/OSS – De gemeente Oss zet in principe ook moeders met kinderen uit een drugspand als de burgemeester besluit die woning voor enkele maanden te sluiten, zo bleek maandag bij de Raad van State.

,,Alleen in heel bijzondere omstandigheden, als kinderen op straat dreigen te belanden, dan is het anders. Maar in Oss hebben we voldoende opvangmogelijkheden, zoals het Verdihuis,” aldus de Osse gemeentewoordvoerster tijdens de rechtszaak.

De advocaat van de vrouw met kinderen vindt dat Oss de moeder en haar kroost onnodig leed heeft toegebracht. Het duurde volgens hem te lang voordat ze in het Verdihuis terecht konden en het gezin leefde in onzekerheid. Bovendien had zij niet verwacht dat zij uit het huis aan het Krinkelhoekplein zouden worden uitgezet. Zij dacht dat alleen haar ex-partner het pand moest verlaten.

Op slot
Hij was degene die in cocaïne en wiet handelde. De gemeentewoordvoerster benadrukte dat de burgemeester wel degelijk van te voren had aangekondigd dat de woning 3 maanden op slot ging. Daarbij had ze ook al onderzocht of er opvang in het Verdihuis beschikbaar was. ,,Maar wij kunnen dat niet voor haar regelen. Ze moest het zelf aanvragen. Eerst wilde ze niet en later wel. Intussen woont ze weer in een gewone woning op voorwaarde dat haar ex niet meer bij haar komt wonen. De kinderen mag hij daar wel bezoeken.”

Speelgoed
Een reden dat Oss in dit soort drugspandzaken niet per definitie moeders met kinderen in de woning laat zitten is omdat dan de drugshandel door moeders met kinderen zou kunnen opbloeien. Die zouden dan nooit de woning kunnen worden uitgezet. Rechter en staatsraad J. van Eck vond het vreemd dat tijdens de huiszoeking de drugs en drugshandel attributen, zoals een weegschaaltje, tussen het speelgoed van de kinderen was aangetroffen. “Dat lijkt me toch ook niet bevorderlijk voor de opvoeding,” aldus de staatsraad.

19 gram cocaïne
In een andere zaak die de Raad maandag behandelde, eist een inwoner van Oss alsnog het terugdraaien van de sluiting van een woning aan de Boterstraat. De burgemeester besloot zijn woning 3 maanden te sluiten nadat er ruim 19 gram cocaïne was aangetroffen. Na een maand besloot de burgemeester de sluiting terug te draaien, omdat er een nieuwe bewoner voor het pand was.

De Raad van State droeg de burgemeester eerder op om een nieuwe sluitingsbevel te nemen omdat de woning nu eenmaal slechts een maand en niet 3 maanden was gesloten. Dat deed de burgemeester. De oude inwoner en drugshandelaar maakte weer bezwaar tegen dat besluit. Volgens hem legde de burgemeester alleen maar een sluitingsbevel op om hem uit zijn woning te krijgen. Inmiddels heeft de burgemeester haar beleid aangepast. Sluitingen worden niet meer tussendoor teruggedraaid.

Uitspraken volgen binnen enkele weken.

Oss, Uden e.o.